Gentleman silnic pomohl opilému řidiči, který riskoval

Ostrava - Policista Martin Pejcha pomohl loni v květnu v Ostravě zachránit život jednapadesátiletému řidiči, který po riskantní a bezohledné jízdě pod vlivem drog a alkoholu havaroval. Po nehodě zůstal zaklíněný v autě. První pomoc mu poskytl právě policista Pejcha, který jel kolem domů z práce. Dnes převzal ocenění Gentleman silnic.

Netrpělivý řidič stál stejně jako Pejcha v koloně na červenou. Když na semaforu naskočila zelená, začal ihned všechny předjíždět po tramvajových kolejích. V téměř stokilometrové rychlosti však dostal smyk, najel na chodník a narazil do sloupu. Auto bylo zcela zdeformované, řidič v něm v bezvědomí.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Jako první přiběhl na pomoc ostravský pochůzkář. „Reakce lidí kolem byly hysterické a také různé. Někteří říkali, abychom ho nechali být, že si to zaslouží. Jiní se obávali výbuchu,“ vzpomínal policista. Na rozdíl od ostatních nad ničím nepřemýšlel a prolezl k řidiči přes dveře spolujezdce. „Přišlo mi důležité pomoct,“ řekl. Vytáhl klíče ze zapalování a zkontroloval mužův stav. Zjistil, že nedýchá. „Zaklonil jsem mu hlavu a vytáhl zapadlý jazyk. Začal dýchat, ale zůstal v bezvědomí," popisoval. S člověkem, kterému zřejmě zachránil život, se od té doby nesetkal. Potkají se ale pravděpodobně před soudem. Zachráněný řidič je obviněný z řízení pod vlivem drog a alkoholu. Pejcha v případu vystupuje jako svědek.

Ocenění Gentleman silnic uděluje už desátým rokem policie společně s Českou pojišťovnou lidem, kteří pomohli při dopravních nehodách. Vedle Pejchy převzal diplom kriminalista Radim Zemlák. Pomohl mladému bruslaři, kterého srazilo auto, řidič od nehody ujel. Ocenili také dvanáctiletého chlapce za duchapřítomnou pomoc otci, na kterého se převrátil traktor.