Berdych si finále v Melbourne nezahraje. Nestačil na Wawrinku

Melbourne – Cesta Tomáše Berdycha na Australian Open skončila v semifinále. Stopku mu vystavil Stanislas Wawrinka, který českého tenistu zdolal ve čtyřech setech 6:4, 6:7, 7:6 a 7:6. Švýcar tak opět dokázal, že se mu proti Berdychovi daří, když ovládl sedmé z posledních osmi střetnutí. Světová osmička si finále grandslamu zahraje poprvé v kariéře a střetne se s jedním z dvojice Roger Federer, Rafael Nadal.

„Nemám slov, je to úžasné. Dlouho jsem tvrdě pracoval na tom, abych se jednou do finále dostal,“ řekl na dvorci po zápase Wawrinka. „Berdych hraje velmi agresivně, bylo to těsné,“ dodal.

Čtrnáctý vzájemný zápas mezi světovou sedmičkou Berdychem a osmičkou Wawrinkou byl od začátku vyrovnaný. Zaplněná Rod Laver Arena neviděla příliš dlouhých výměn, oba hráči dominovali na podání a za celý zápas se tak zrodil jediný brejk. Podání ztratil v úvodní sadě za stavu 3:4 Berdych, když při Wawrinkově brejkbolu poslal poměrně snadnou smeč mimo dvorec.

V druhém setu si osmadvacetiletý Švýcar za stavu 3:3 vybojoval po skvělém křížném forhendovém returnu znovu brejkbol, ale o půl roku mladší Berdych kritickou chvilku zažehnal dobrým servisem. Český tenista postupně zrychlil pohyb, dostal se do rytmu ve výměnách a zlepšení korunoval v tie-breaku. Třikrát vybojoval minibrejk a Wawrinkovi povolil jediný bod.

Zdálo se, že Berdych získává převahu. V devátém gemu třetí sady mu vítězný forhend po lajně vynesl první brejkbol v zápase, následný Wawrinkův první servis ale poslal bekhendem do autu. Český hráč vedl 30:0 při soupeřově podání i za stavu 5:5, Švýcar se ale ubránil a v druhém tie-breaku v utkání měl pevnější nervy. Berdych mu pomohl dvěma dvojchybami, klíčová byla hlavně ta za stavu 2:3.

V maratonské úvodní hře čtvrtého dějství česká daviscupová jednička znovu zahrála dvojchybou, oba Wawrinkovy brejkboly ale nakonec smazala. Berdych tím ale jen oddálil konec zápasu. V třetí zkrácené hře hned na úvod špatně trefil volej a nakonec ji prohrál 4:7, byť Wawrinka při prvním mečbolu ještě zahrál dvojchybu.

Berdych se tak nestal prvním českým tenistou ve finále Australian Open po Petru Kordovi, který turnaj vyhrál v roce 1998, a na první grandslamový titul dál čeká.

Tenisový turnaj Australian Open (dotace 33 milionů australských dolarů):

Muži:

Dvouhra - semifinále:
Wawrinka (8-Švýc.) - Berdych (7-ČR) 6:3, 6:7 (1:7), 7:6 (7:3), 7:6 (7:4).