Kdo má v rukou spravedlnost? V Ostravě jednají soudní znalci

Ostrava - Soudní znalci v oboru klinické psychologie a psychiatrie z Česka a Slovenska se setkali na konferenci v Ostravě. V diskuzích se státními zástupci a soudci hledají cestu k tomu, jak si co nejvíce porozumět a pomoct při hledání spravedlnosti.

Znalecké posudky jsou v mnoha případech klíčové. Bylo tomu tak například v případě ženy, která doma tajně porodila dítě a pak se ho krutým způsobem zbavila. Jednala pod vlivem poporodní psychózy, anebo čin naplánovala? Soudní znalec dospěl k závěru, že novorozeně zabila zcela chladnokrevně. Soud z toho vyšel a potrestal ženu šestnácti roky vězení.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Soudní znalci mají zásadní vliv na stanovení výše trestu, velmi podrobně posuzují osobnost pachatele, zkoumají jeho zázemí, motivaci,“ vysvětlovala státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Mezi delegáty je špičkový znalec z oboru psychologie Anton Heretik ze Slovenska, který už asi třicet let posuzuje vrahy. Zná je? Mají tito hrdelní zločinci své sklony napsané ve tváři? V rozhovoru s redaktorkou Martou Pilařovou řekl, že vrahem se za určitých okolností může stát každý.

Rozhovor se soudním znalcem Antonem Heretikem:

Rozhovor s Antonem Heretikem (zdroj: ČT24)

Znalci také posuzují věrohodnost klíčových svědků. A zatímco vrahy a násilníky zkoumají desetiletí, obor s názvem viktimologie, který se zabývá oběťmi, se pořádně rozvíjí teprve v posledních letech. Zejména u trestných činů jako je znásilnění, týrání nebo domácí násilí je práce s obětmi zásadní.

„Obětem se nechce vracet k tomu, co je traumatizovalo, takže z pohledu orgánů to nejsou dobří svědci. Naopak pachatel bojuje, u hlavního líčení umí být často velmi přesvědčivý. Znalecké posudky tedy slouží k tomu, aby pomohly senátu podívat se na zločin jak očima pachatele, tak očima oběti,“ vysvětlovala Ludmila Čírtková z Policejní akademie České republiky.

Špičky soudních znalců z Česka a Slovenska se v Ostravě scházejí jednou za dva roky.