Rysů v Beskydech je méně, než ochránci předpokládali

Beskydy – Ochránci přírody a vědci sledují už třetím rokem pohyb rysů v Beskydech. Díky speciálním monitorovacím obojkům, které se jim podařilo připnout na těla tří šelem, toho vědí více, než dříve. Zásadní je informace, že jejich teritorium je mnohem větší, než dosud předpokládali.

Jednoho z rysů, kterého ochránci díky monitorovacímu obojku asi rok sledovali, pojmenovali Ludvík. Nejprve ho museli chytit do klece, kterou nastražili v přírodě. To, že se nášlapné zařízení aktivizovalo, poznali díky fotopasti, které už delší dobu používají.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Z odchycených a zase vypuštěných rysů ochránce nejvíce překvapil právě Ludvík. Jeho teritorium má totiž téměř sedmdesát kilometrů, sahá od Čadce po Horní Lideč. „Ukázalo se, že jsme výskyt jediného rysa zaměňovali s pohybem dvou kusů,“ uvedl vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Beskydy František Jaskula. Dosud ochránci vyvozovali pohyb šelem jen podle stop v terénu. Satelitní sledování zredukovalo odhady počtu rysů a přineslo nové poznatky o jejich chování. „Dospěli jsme k závěru, že v oblasti se pohybuje kolem deseti jedinců, což je asi o polovinu méně, než jsme si dříve mysleli,“ uvedl Petr Koubek z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky.

Průzkum bude užitečný také při schvalování staveb v oblastech předpokládaného výskytu této chráněné šelmy. Státní ochranáři budou pečlivě posuzovat každý projekt tak, aby jim zajistili ochranu. Ochránci letos sledování velkých šelem v Beskydech ukončí. Připravují už další průzkum, který bude zaměřený na to, jak velké šelmy vnímají lidé.