Táta na palubě: Projekt chce zapojit otce do řešení krizí

Ostrava – Na to, že dětem chybí mužské vzory, upozorňují odborníci už dlouho. Otců se nedostává zvláště citelně v sociálně slabých a ohrožených rodinách. Unie center pro rodinu teď zahájila spolu s britskými kolegy novou iniciativu s názvem Táta na palubě, která se snaží zapojit otce v sociálně-právní ochraně dětí. Vychází z toho, že otcové jsou v systému péče o děti významným činitelem, a to i když nejsou vzorem ctností. „To, že otec má problémy, ho otcovské role nezbavuje, ani dítě nároku na svého otce,“ zdůraznil psycholog Martin Jára z občanského sdružení Liga otevřených mužů.

Cílem projektu Táta na palubě je zmapovat, zda a jak počítají sociální pracovníci s otci ohrožených dětí a doporučit opatření, jak je zapojit. Ostravské Rodinné a komunitní centrum Chaloupka hostilo kulatý stůl, na kterém téma řešili odborníci z neziskových organizací i úřadů z Česka i zahraničí.

Projekt Táta na palubě řídí Mark Osborn z The Fatherhood Institute z Velké Británie. S prosazováním otců má patnáctiletou zkušenost. Je přesvědčený, že i malé změny pomáhají. Příkladem je opatření zavedené v Londýně. Sociální úřad tam dříve neevidoval údaje o otci. To se i díky The Fatherhood Institute změnilo a existuje alespoň možnost zkusit se na ně obrátit.

Reportáž Marty Pilařové (zdroj: ČT24)

„Pokud je otec dobře zapojený a dělá s dětmi dobré věci, tak se těmto dětem daří lépe ve škole, vztazích, jsou šťastnější, zdravější. Naopak platí, že když táta není, pro dítě je to horší,“ zdůraznil Mark Osborn.

Přestože otcové si již vydobyli například možnost střídavé péče o děti nebo otcovskou mateřskou dovolenou, mnohé instituce stále pracují především s matkami. Je to dáno i tím, že otcové často nemají o kontakt s dětmi zájem. Podle Martina Járy za tím často bývá stud za to, že selhali. „Říkají si, že to pokazili, stydí se. A tak raději udělají tlustou čáru a začnou někde jinde. Myslím si však, že se s tím dá pracovat,“ říká Jára.

Rozhovor s Martinem Járou (zdroj: ČT24)

V Česku je téměř dvacet procent domácností, ve kterých žije dítě pouze s jedním rodičem, v devadesáti procentech jsou to matky. Podle nejnovějších údajů téměř polovina dětí žije mimo manželství a mnohé z nich nemají jméno otce ani uvedeno v rodném listu.

Liga otevřených mužů

Občanské sdružení funguje od roku 2006 a jeho cílem je podporovat muže, aby vzali život do svých rukou, byli zodpovědní a silní. Představitelé sdružení iniciovali nebo se zapojili do různých programů a projektů jako jsou Muži do škol, Mužské zdraví, Táta na plný úvazek nebo Patron. Prověření dobrovolníci mužského pohlaví se stanou patronem dítěte v dětském domově. Aspoň jednou za měsíc ho navštíví, věnují se mu, vymýšlí program. Liga vychází z toho, že děti v domovech jsou citově deprivované, neumí navazovat vztahy a také jim chybí mužské vzory. V dětských domovech pracují hlavně ženy.