Místo do banky míří lidé pro půjčku na radnici

Ostrožská Nová Ves - Zateplit si rodinný dům, opravit střechu nebo vylepšit fasádu mohou lidé díky půjčce od své obce. S takovou nabídkou přišla například Ostrožská Nová Ves z východu Moravy. Vedení si od vstřícného kroku slibuje lepší vzhled obce a doufá, že tak udrží své obyvatele. Ode dneška mohou lidé podávat žádosti o půjčku například v Ostrožské Nové Vsi nebo Blansku.

„Bylo to rychlé a pomohlo nám to. Rok jsme bydleli s rozestavěnou koupelnou,“ zavzpomínala Markéta Frantová, obyvatelka Ostrožské Nové Vsi, která si s manželem vzala obecní půjčku. „Bylo to za podmínek, které byly příznivé, a vyřizovací proces byl poměrně rychlý,“ argumentovala Frantová, proč si raději půjčila peníze prostřednictvím obce.

„Nesuplujeme služby banky nebo jiných peněžních ústavů. Asistenční službu nám musí dělat právě bankovní ústav, který bude služby zprostředkovávat,“ vysvětlil místostarosta obce Pavel Botek (KDU-ČSL). Obec je potom prostředníkem pro půjčky až do výše 300 tisíc korun. „Když fond vznikl, byl zájem o půjčky vysoký, vyčerpal se beze zbytku, v poslední době je zájem už o něco menší,“ připustil Botek.

Princip obecních půjček vysvětluje místostarosta Pavel Botek (zdroj: ČT24)

Výhodné půjčky na bydlení nabídl stát prostřednictvím fondu rozvoje bydlení poprvé v roce 2000. Pomáhaly hlavně lidem zasaženým velkou vodou.

Počet radnic, které podobnou službu nabízejí, ale postupně klesá. Břeclav, Hulín, Vizovice - to jsou příklady měst, kde už fond na bydlení zrušili. O zrušení uvažauje i Blansko, kde loni o městskou půjčku nestál vůbec nikdo.

Dotace na obnovu bydlení začala Ostrožská Nová Ves poskytovat už před lety v návaznosti na ministerstvo pro místní rozvoj, které obci posílalo finanční prostředky po povodních. Přestože program už skončil, obec se rozhodla s podporou výstavby pokračovat i později, tentokrát už na vlastní pěst.

Zelená místa označují radnice, které svým občanům poskytují půjčky na bydlení. Červené body jsou města, která od této své aktivity upustila.

Mapa měst, které poskytují půjčky svým občanům
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Například Ostrožská Nová Ves si stanovila následující podmínky pro poskytnutí půjčky: Žadatel musí mít trvalý pobyt v obci a finanční prostředky musí použít výhradně na stavební úpravy. Zároveň by měl být vlastníkem domu či bytu. Vedení obce pak bude chtít také osvědčení o bezdlužnosti.

Peníze na opravy lze čerpat i ze státního fondu

Výhodné půjčky poskytuje i řada větších měst, které peníze čerpají ze Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB).

Kdo může o půjčku požádat?

O úvěr smí požádat fyzická či právnická osoba nebo zástupce obce. Pokud jde o peníze na opravy a modernizaci domů může žádat i vlastník bytového domu, případně společenství vlastníků bytových jednotek.

Žadatelé najdou potřebné informace v příručce SFRB.