Zpátky do školních lavic, velí retro výstava

Břeclav - Školní hodina pod upřeným pohledem tatíčka Masaryka nebo uvazování rudého šátku, zatímco ze zdi shlíží Stalin, i taková byla škola v minulosti. Břeclavská výstava Máma mele maso aneb Kdysi před tabulí představuje proměny vzdělávání od vzniku Československa do roku 1955.

„Výstava je interaktivní. Školní děti i dospělí si mohou vyzkoušet lavice na vlastní kůži,“ prozradila kurátorka výstavy Eva Sadílková. Městské muzeum a galerie Břeclav tak po tříleté pauze navazuje na výstavu z roku 2011, ve které představilo školství na konci 19. století, kdy ještě děti sedávaly ve školních škamnech po šesti a na zdi visela podobizna císaře. „Za c.k. mocnářství měla třída i 100 nebo 120 žáků,“ popsala minulost výuky Sadílková.

Aktuální výstava připomene historii vzdělávání od první republiky, přes válečné období, až k budování socialismu. Představí například radikální proměnu psacích pomůcek. Od břidlicových tabulek, přes husí brky, až po psací pera. „Ve 30. letech se ještě běžně používaly břidlicové tabulky s olůvkem. Až po válce se objevila pera plnící či namáčecí,“ dodala kurátorka.

Vstup Zuzany Neuvirtové ze školní výstavy (zdroj: ČT24)

Za desítky let doznaly změny i školní pomůcky. „Ve fyzice, chemii i přírodovědě se používaly krásné řemeslné výrobky. Ještě v 80. letech se například používala živá abeceda s básničkami Františka Hrubína,“ prozradila Sadílková. Každá třída měla dříve svou vlastní šatnu přímo v místnosti. Samostatné školní šatny se objevují až od 70. let. O dvacet let dříve zase děti v učebně vídaly pionýrský koutek.

„Výstava vznikla ve spolupráci s Muzeem Komenského v Přerově, které se zaměřuje na vývoj školství a učebních pomůcek,“ připomenula kurátorka. Zasednout zpátky do historických lavic si dnes vyzkoušeli prvňáčci břeclavské základní školy Kupkova. „Baví mě to víc v naší škole, než tady. Tady v té první republice se nedá psát tužkama a na tabulku se mi moc dobře nepíše. Bylo to takové hrbolaté,“ zhodnotil dobové vybavení malý Lukáš. „Bavilo mě to počítadlo. Ve škole máme ale větší,“ pochlubila se jeho spolužačka Simona.

Muzeum pod vodárnou představuje nejen rozdílné vybavení tříd ve 30. a v 50. letech, ale především ideologickou proměnu vzdělávání směrem k socialismu.

Výstava Máma mele maso

Retro výlet do školních lavic mohou návštěvníci podniknout až do 27. dubna v Městském muzeu a galerii Břeclav. Od úterý do pátku je otevřeno mezi 10. a 17. hodinou, o víkendu se výstavní prostory otvírají až po 13. hodině. Plné vstupné je 30 korun, studenti či senioři zaplatí polovinu.