Vzácný renesanční strop po rekonstrukci shlíží na svatebčany

Drnholec (Mikulovsko) - Ozdobné vinařské motivy na renesančním stropě z konce 16. století, to je turistická devíza městyse Drnholec na Mikulovsku. Když před pěti lety začali dělníci bourat stropní podhledy, netušili, na co narazí. Vzácný historický strop tak rozšířil sbírku čtyř dalších renesančních skvostů v regionu. Nyní je jich už pět, na ten drnholecký se ale jako na jediný mohou podívat i běžní návštěvníci radnice.

„Budova radnice byla dokonce staticky narušená, původně jsme sem chtěli nastěhovat úřad, nakonec jsme od této myšlenky ustoupili. V současné budově radnice máme větší komfort, protože jsou tam větší místnosti,“ přiznal drnholecký starosta Jan Ivičič (nez.).

Historie staré radnice v Drnholci se datuje do roku 1591, z té doby pravděpodobně pochází i vzácná stropní výzdoba, kterou kousek po kousku opravovaly dvě restaurátorky. Čištění a následná renovace trvaly déle než rok, protože památkáři museli pečlivě zvážit, do jaké míry je možné poškozené motivy retušovat, aby zůstal strop co nejpůvodnější.

„Když to otevírali, tak jsem se tam šel podívat a je to opravdu nádherné. I ta fasáda se mi líbí, je to pěkně udělané,“ zhodnotil rekonstrukci jeden ze starousedlíků Stanislav Vondra. „Je důležité, že se nám podařilo zachovat více než 400 let starý dřevěný trámový strop, který přečkal veškeré stavební přestavby objektu za poslední staletí. Zůstalo nám jedinečné dílo,“ prohlásil Josef Hromek, který má na mikulovské radnici na starosti památkovou péči.

Opravenou drnholeckou radnicí provází starosta Jan Ivičič (zdroj: ČT24)

Bezprostředně po rozkrytí vzácné výzdoby, zaplatilo vedení městyse za údržbu stropu 300 tisíc korun. Stejnou částku pak stála i následná rekonstrukce, tentokrát už ale polovinu nákladů uhradilo ministerstvo kultury. Kompletní proměna radniční budovy stála 15 milionů, třetinu přitom pokryla dotace. „V sále se mi ženil syn, byla to první svatba po rekonstrukci,“ pochlubila se jedna z místních dam.

Doposud byly na Mikulovsku pouze čtyři renesanční stropy, všechny se ale ukrývají v soukromých měšťanských domech. Pouze ten drnholecký je přímo na radnici, a je tak veřejně přístupný.

Zástupci městyse na jaře otevřou v opravené radnici turistické informační centrum, vinotéku nebo půjčovnu kol. Posledních pět let Drnholečtí opravovali všechny památkově chráněné objekty, rozsáhlou rekonstrukci zakončila oprava morového sloupu na náměstí Svobody.