Po letech sporů má honitba v Poštorné svého správce

Břeclavsko – Deset let naschválů, sporů a žalob o honitbu na Břeclavsku skončilo. Dvě myslivecká společenstva se hádala o to, které má obhospodařovat revír v Břeclavi-Poštorné. Problém vznikl, když břeclavský úřad zaregistroval nové honební společenstvo, aniž by právně dořešil zrušení registrace předchozího. Ministerstvo zemědělství pak prohlásilo, že dokud se spor nevyřeší, honitbu nesmí obhospodařovat nikdo, což kancelář ombudsmana kritizovala jako poškozování přírody.

Přenášení posedů a dřevěných chat na jiné místo. Až tak daleko došly v roce 2004 spory dvou mysliveckých sdružení na Břeclavsku. Většina myslivců přešla po novele zákona o myslivosti pod sdružení Poštorná-Háje. Městský úřad v Břeclavi a kraj přiřkli právo novému sdružení, původní Honební společenstvo Poštorná se rozhodlo ztrátě revíru soudně bránit.

V roce 2009 přišel od ministerstva zemědělství pro myslivce zákaz lovu. Pět let se pak honitba u Břeclavi nekontrolovaně měnila v divočinu. Mezitím se přemnožili například divočáci, kteří likvidovali úrodu z okolních polí. „Černá zvěř způsobovala každoročně škody, které šly řádově do statisíců,“ řekl zemědělec Jan Gajdoš. Lišky zase místním lovily slepice.

Hovoří starosta HS Poštorná-Háje Pavel Balga (zdroj: ČT24)

Zpustlý areál teď má svého právoplatného správce: Honební společenstvo Poštorná-Háje. „Městský soud v Praze zamítl žalobu původního Honebního společenstva na ministerstvu zemědělství. Toto rozhodnutí nabylo právní moci a Krajský úřad Jihomoravského kraje tak potvrdil uznání nové honitby Poštorná – Háje,“ potvrdila mluvčí břeclavské radnice Eliška Windová.

Nové správce teď čeká spousta práce: musí opravit krmelce i posedy a poradit si s přemnoženou zvěří. „Uvidíme, v jakém stavu je nárůst škodné zvěře,“ řekl starosta Honebního společenstva Poštorná-Háje Pavel Balga. Neúspěšné honební společenstvo ještě podalo kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Honitba zaměstnala i kancelář ombudsmana

Myslivci se kvůli ministerskému zákazu areál spravovat dokonce v minulosti obrátili na kancelář ombudsmana, která je podpořila: bývalá zástupkyně ombudsmana Jitka Seitlová ministerstvo upozornila, že na pozemcích určených k honitbě je nutné zachovat myslivost, zvířata očkovat, dokrmovat a případně lovit. Požadovala na ministerstvu, aby situaci co nejdříve vyřešilo. O zvířata do té doby dobrovolně pečovali někteří z myslivců: odklízeli uhynulé kusy, v zimě zvířata přikrmovali.

Poštorná nebyla jedinou honitbou, kde se nesmělo vykonávat právo myslivosti. Ministerstvo ale příslušný zákon vykládalo jinak, než zástupkyně ombudsmana. Podle úředníků naopak v případě, kdy je právní osud honitby nejistý, nelze právo myslivosti vykonávat.