Díky rekvalifikacím a sezónním pracem ubylo nezaměstnaných

Ostrava – Nezaměstnanost v Olomouckém a Moravskoslezském kraji nepatrně poklesla. Za pozitivním vývojem, který přinesl úbytek desítek uchazečů o zaměstnání, jsou rekvalifikace, sezónní práce a mírně oživení ekonomiky.

Čísla jasně ukazují, že má smysl zaplatit lidem rekvalifikační kurzy. Podle údajů ostravského pracovního úřadu si najde práci zhruba šedesát absolventů rekvalifikací. Ostravský úřad práce loni přispěl nezaměstnaným, kteří jsou ochotni na sobě pracovat, osmdesáti miliony korun, což je o deset milionů více, než v předchozím roce. Zájem lidí o kurzy stále roste. „Aktuálně je zájem třeba o technicko-odborné kurzy, které jsou zaměřené na automobilový průmysl,“ uvedl Alen Vápeníček, který kurzy pro nezaměstnané organizuje.

Rekvalifikační kurz
Zdroj: ČT24

K vůbec nejoblíbenějším rekvalifikacím ale patří stabilně kurz řidičského oprávnění. „Velký zájem je také o průkazy na vysokozdvižný vozík,“ doplnila mluvčí Úřadu práce Ostrava Vladana Piskořová. Žádaný je i obor kosmetička. Do jeho základů se nechává uvést například Gabriela Elblová, která marně shání práci asi rok. V červnu by měla absolvovat. “Viděla jsem na úřadě nabídku na tento kurz, tak jsem si o něj požádala a úřad mi ho zaplatil. Časem bych si ráda otevřela salon," uvedla paní Elblová v rozhovoru pro ČT.

Nezaměstnanost v MS kraji v únoru:

  • podíl nezaměstnaných: 10,9 procent
  • počet nezaměstnaných: 93.916
  • nezaměstnanost v okrese Karviná: 13 procent
  • nezaměstnanost v Bruntálu: 15 procent

Za mírným poklesem nezaměstnanosti jsou i sezónní práce, které díky příznivé zimě začaly letos dříve. Výjimkou z pozitivního trendu jsou v kraji okresy Frýdek-Místek a Karviná, kde nezaměstnaných přibylo. Nejhorší situace zůstává na Bruntálsku, kde na jedno volné pracovní místo připadá šedesát sedm uchazečů. To je více než dvojnásobek krajského průměru.

Nezaměstnanost v Ol kraji v únoru:

  • podíl nezaměstnaných: 10,5 procenta
  • počet nezaměstnaných: 46.314 (minus 90)
  • nezaměstnanost v okrese Přerov: 11,4 procenta
  • nezaměstnanost v okrese Jeseník: 14,5 procenta
Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)