Hospodaření Regionu Slovácko prošetřuje policie

Hodonín – Hodonínské sdružení obcí a podnikatelů Region Slovácko čeká insolvence. Sdružení chtělo do regionu přilákat více turistů, místo toho teď řeší milionové dluhy. Podle vedení Regionálního operačního programu (ROP) Jihovýchod totiž sdružení utratilo dotace nezákonně. Z peněz zaplatilo vznik propagačního katalogu, který je nápadně podobný tomu, který vznikl pro propagaci zlínské části Slovácka.

Slovácko – region výjimečný svými přírodními krásami, vínem, ale především folklórem. Hodonínské sdružení Region Slovácko vzniklo v roce 2007 spojením měst, obcí a podnikatelů, aby zajistilo oblasti větší propagaci. Na vytvoření reklamních materiálů získali i téměř devítimilionovou dotaci od Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Katalog, který díky projektu vznikl, je ale nápadně podobný tomu, který už v minulosti vytvořila zlínská větev Regionu Slovácko. „Máme tady několik nápadně podobných katalogů, jejichž vznik byl pokaždé financován z jiného operačního programu – konkrétně tady vidíme logo SROP Zlínský kraj, ROP Střední Morava a ROP Jihovýchod. Máme podezření na spáchání trestného činu kvůli dvojímu financování, a proto jsme podali trestní oznámení na policii. Ze stejného důvodu chceme rozvázat smlouvu s Regionem Slovácko,“ vysvětlila mluvčí Úřadu regionální rady Jihovýchod Kateřina Dobešová.

Členové hodonínského Regionu Slovácko ale odmítají, že by vznikla kopie zlínského katalogu. „Smyslem bylo, aby tato turistická oblast vystupovala pod jednou značkou, proto je tam do jisté míry podobnost. Chceme, aby turista dostal jednotný materiál. Rozhodně to ale není opsané písmeno od písmene, slovo od slova, věta od věty,“ nesouhlasil místostarosta Kyjova Antonín Kuchař (nez.).

ROP má podezření na dvojí financování výroby katalogu
Zdroj: ČT24/ČT Brno

Na propagaci získalo sdružení téměř devět milionů z evropských peněz, reálně byla nakonec proplacena jen jedna čtvrtina. Na předfinancování projektu si hodonínský Region Slovácko navíc půjčil skoro tři miliony od Uherského Hradiště a 1,5 milionu z banky. Statisíce do projektu vložila taky samotná zakládající města. Celkem tak sdružení dluží zhruba 8,5 milionu korun.

ROP Jihovýchod ale sdružení odmítl vyplatit slíbenou dotaci. Do problémů se tak dostal nejen Region Slovácko, ale i města, která mu půjčila prostředky na vstupní investici. Tři miliony dluží také zlínské větvi Regionu Slovácko. Sdružení půjde do insolvence už příští týden. Jenže - téměř žádný majetek, který by bylo možné prodat a splatit díky němu dluhy, nemá.

„Region Slovácko žádné peníze nemá, takže bude na členech, tedy na městech a mikroregionech, jaké zvolí řešení. Ať tedy zastupitelstva vymáhají peníze po těch, kteří to zapříčinili. Řada funkcionářů věděla, že to takhle může dopadnout, a přesto to brali na lehkou váhu,“ tvrdí člen dozorčí rady Regionu Slovácko František Ondruš.

Kdo tvoří Region Slovácko?

Hodonínské sdružení Region Slovácko vzniklo na začátku roku 2008. Zákládajícími členy byla města Hodonín, Veselí nad Moravou a Kyjov, spolu s nimi pak sdružení tamních podnikatelů v turistice.

Téma dotací pro Region Slovácko v UvR (zdroj: ČT24)

Slovácko

Slovácko (také Moravské Slovácko, zastarale Moravské Slovensko) je národopisná oblast jižní a jihovýchodní Moravy jihovýchodně od Brna, jejíž přirozené hranice tvoří na severu a severozápadě pohoří Ždánický les a Chřiby, na jihovýchodě hřeben Bílých Karpat na moravsko-slovenském pomezí a na jihu tok řeky Dyje. Slovácko zahrnuje okres Hodonín a Uherské Hradiště, zasahuje do okresů Zlín a Břeclav.

Členění Slovácka prošlo za poslední století významným vývojem. Změny souvisely především s rozvojem národopisných poznatků. Rozdělení na podoblasti je založeno na odlišnostech typu krajiny, bývalého způsobu života, zemědělství, původu obyvatel, nářečí, lidové hudby, původní lidové architektury apod. Významným prvkem je tradiční lidový oděv.

Dnes převažuje následující členění na šest podoblastí - jádro tvoří první čtyři oblasti, další dvě jsou přechodem mezi Slováckem a sousedními regiony.

  • Dolňácko (které se ještě dále dělí)
  • Horňácko
  • Podluží
  • Moravské Kopanice
  • Hanácké Slovácko (přechod s Hanou)
  • Luhačovické Zálesí (přechod s Valašskem)

Ke Slovácku je nově přiřazována i oblast Podpálaví v okolí Mikulova, kde došlo po druhé světové válce k odsunu původního převážně německy mluvícího obyvatelstva a taktéž místních chorvatských usedlíků.

(zdroj: Wikipedie)

Slovácký folklór

Slovácko je bohaté na lidové kroje, zvyky a obyčeje, lidové písně, hudbu a slovesnost. V národopisných oblastech – Horňácku, Dolňácku, Podluží i na Moravských Kopanicích – se dodnes udržují staleté tradice a zvyky. O svébytnosti zdejší lidové kultury svědčí mimo jiné i unikátní lidový tanec Slovácký verbuňk nebo Jízda králů, které byly zařazeny na seznam světového dědictví UNESCO.

(zdroj: Slovácko.cz)

Jourová: Chceme čerpat maximum, ale ne na nesmyslné projekty

Na marketingové účely Evropská unie příspívá obcím, svazkům obcí, ale také neziskovým organicím nebo firmám, ve kterých mají samosprávy podíl, už řadu let. Dotace je možné získat nejen na podporu a propagaci regionálních produktů, ale také na vznik webových stránek nebo propagačních katalogů.

Podobně jako Slovácko se kvůli propagaci spojily taky regiony Liberecko, Jablonecko, Frýdlantsko a Tanvaldsko, které společně tvoří turistickou oblast Jizerské hory. Více než sedmimilionovou dotaci sdružení použilo na vznik propagačních materiálů, ale také na úpravu webových stránek.

I díky aktivnějšímu přístupu k marketingu se České republice podařilo vloni přilákat historicky nejvyšší počet zahraničních turistů - 7,3 milionu. Podle ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO) mají svůj vliv také evropské dotace. „I v cestovním ruchu doháníme čerpání z fondů. Chceme čerpat maximum, ale ne na nesmyslné projekty,“ uzavřela ministryně.