Traktor jako luxusní stroj? Dnes už ano

Brno - Druhým dnem pokračuje na brněnském výstavišti veletrh Techagro. Dnes na něm brněnský výrobce traktorů představil svoji novinku. Právě moderní zemědělská technika, které je na výstavišti k vidění přes tisíc kusů, láká na veletrh odborníky i laiky. Včera prošlo branami výstaviště rekordních 38 tisíc lidí a plno je na Techagru i dnes.

Když se řeknou značky jako Lamborghini či Ferrari, málokoho by napadlo, že by se kromě závodních aut mohlo jednat o traktory. Právě takové jsou teď ale k vidění na brněnském výstavišti. Na veletrhu Techagro představují své nablýskané a často i luxusně vybavené modely desítky vystavovatelů z Česka i zahraničí. V pondělí dopoledne se na ně přišlo podívat 20 tisíc lidí.

Traktor 21. století už není jen hrubou pracovní silou, ale dbá i na pohodlí toho, kdo jej řídí. „Traktorista je uvnitř celý den a tomu se přizpůsobuje i komfort obsluhy. Traktor se dnes běžně vybavuje klimatizací, kabina je odpérovaná, ovládání je pomocí displejů. Má i GPS navigaci, která se používá pro úsporu postřikových a secích směsí, protože navádí traktor mnohem přesněji,“ popsal trendy manažer projektů Zetoru David Kollhammer.

A od pohodlí jde technika ještě dál, až k hranici umění – designu. „Naše heslo je, že i síla může mít svůj styl. Důležitá věc je výkon traktoru a jeho spolehlivost, ale neméně důležitý je i komfort pro obsluhu a design stroje,“ dodal manažer prodeje jednoho z vystavovatelů Josef Šíp.

I když koupit si plně vybavený stroj přijde na miliony, někteří prodejci už teď slaví. Plné výstaviště pro ně znamená velký odbyt. „Exponáty, které tu máme vystavené, jsou už z poloviny prodané a rekordní návštěvnost veletrhu k tomu napomáhá,“ chválil si Šíp.

První všeobecně použitelný traktor sestrojili Američané roku 1901. Výrobci v tehdejším Československu byly firmy Kolben a Daněk, Wichterle-Kovařík, Praga, Svoboda a Škoda. Éru malých traktorů ukončily velké lány při kolektivizaci po roce 1950. Řada tradičních firem později zanikla nebo přestala traktory vyrábět, z českých výrobců traktorů je dnes nejvýznamnějším brněnský Zetor.

Zdroj: Wikipedie

Brněnské výstaviště díky Techagru pomyslně praská ve švech. Zájem vystavovatelů byl tak obrovský, že výstaviště muselo některé z nich odmítat. Zemědělská technika zaplnila veškeré vnitřní i venkovní výstavní plochy. „Dostali jsme se na kapacitní možnosti brněnského výstaviště. Jsou tu přítomny všechny významné značky,“ uvedl generální ředitel Veletrhů Brno Jiří Kuliš. Agrární veletrhy tak překonaly i ty strojírenské.

Techagro v číslech

1 – Techagro je největší zemědělský veletrh ve střední Evropě

20 – let se už veletrh koná

40  – vystavovatelských zemí

750 – celkový počet vystavovatelů

38 000 – nedělních návštěvníků

70 000 - čtverečních metrů výstavní plochy

100 000 - očekávaná návštěvnost

Souběžně s veletrhem Techagro se koná i lesnický a myslivecký veletrh Silva Regina, veletrh obnovitelných zdrojů energie v zemědělství a lesnictví Biomasa a veterinární veletrh Animal Vetex. Veletrhy potrvají do čtvrtka 3. dubna.

Plno nebylo na Techagru jen techniky, ale i návštěvníků. Ze všech veletrhů, které v posledních letech brněnské výstaviště hostilo, navštívilo v neděli Techagro nejvíc lidí od roku 2008: branami výstaviště prošlo přes 38 tisíc návštěvníků. Mezi zvědavci přitom zdaleka nebyli jen zemědělci – na veletrh mířili i milovníci moderní techniky a rodiny s dětmi.

Zemědělská technika do Česka loni mířila zhruba ve stejné míře, jako se dařilo vyvážet stroje tuzemské výroby. České firmy do zahraničí vyvezly zboží za 15 miliard, import byl vyšší o 196 milionů. Do Česka se dováží stroje, které se zde nevyrábí. Jde například o kombajny nebo traktory vyšších výkonů, než je 140 koní. Výrobci zemědělské techniky zaměstnávají v ČR podle odhadů kolem 10 tisíc lidí. V Česku se loni prodalo podle statistik 2304 traktorů a 175 kombajnů.

Laiky lákají především na pohled krásné stroje a moderní technika, která se v tradičním zemědělském sektoru prosazuje čím dál víc. V desítkách kravínů v Česku už dnes nedojí krávy lidé, ale roboti. Prodávají se i automatické přihrnovače krmiva, kombajny s GPS navigací či bezpilotní traktory.

Mladá technika a staří zemědělci

Zatímco technika jde s dobou, pracovníci v zemědělském sektoru postupně stárnou. Problém je sehnat například agronomy. Pracovníci v technických a dělnických profesích jsou často starší 55 let. Ministerstvo zemědělství chce proto podpořit mladé lidi, aby začali podnikat v oboru. „Mnoho mladých lidí nahlíží na zemědělství jako na obor, který není perspektivní,“ uvedl na veletrhu Techagro v Brně ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ministerstvo proto chystá pobídky pro mladé zemědělce.