AVÍZO: Hradozámecká noc v Mníšku pod Brdy

V sobotu 30. srpna se zámek v Mníšku pod Brdy opět jako každým rokem účastní Hradozámecké noci, akce na rozloučení s letními prázdninami, na které je přichystán rozmanitý program pro rodiny s dětmi i pro dospělé.

Letošní Hradozámecká noc na mníšeckém zámku je věnována kouzlům, kouzlení, šarlatánům a alchymii.  A co je důležité, začíná již v pravé poledne. Od 12 hodin začíná v zahradě zámku program pro rodiny s dětmi, po čarovném zahájení je pro vás připraveno odpoledne plné zábavy, her, soutěží i kouzel. Už jste někdy viděli magickou módní přehlídku? Potkali víly, čarodějky, kouzelníka? Navštívili samotnou školu kouzel? To vše vás s dětmi čeká a nemine. Kromě toho soutěže o ceny, společné čarování, divadélko, kouzelnická show a pouštění čarovných balónků, kterým bude Kouzelná zahrada v 16 hodin zakončena.

Nudit se nebudete ale ani později. V 16.30 hodin propukne lítý souboj mezi šermíři, kteří se utkají v boji o srdce malé princezny a přichystali pro vás i šermířskou školu, ve které se můžete přiučit základům jejich umění. Pro tvořivé děti bude otevřen rukodělný ateliér, kde si budou moci vyzdobit čarovný hrneček, vyrobit kouzelnickou hůlku nebo čarodějnický klobouk. Pro dospělé zahraje country kapela Balzám, probíhat bude ochutnávka vín a až se setmí, ve 21 hodin začne v zámecké zahradě střílet barevný ohňostroj.

Hradozámecká noc - Mníšek pod Brdy
Zdroj: ČT24/Marie Charvátová

Nezapomeňte ale odpoledne nebo večer zavítat také na prohlídky do zámeckých komnat. „Pro děti i pro dospělé jsme pro letošní Hradozámeckou noc opět připravili speciální prohlídky, které návštěvníci jindy neuslyší. Děti čeká prohlídka se zámeckou kouzelnicí, dospělé bude pro změnu provádět vnučka paní hraběnky Terezie,“ upřesňuje zástupkyně Ivana Černá.

Kouzelnické prohlídky pro rodiny s dětmi začínají již v 16 hodin. O čem si na nich budeme vyprávět? Třeba jak si na zámku vybíral jeden kouzelník čarovnou hůlku a od té doby mají židle zvířecí tlapky. Nebo že kdysi žil slavný alchymista, který neměl uši. Znáte nějaká zvířata, která kouzlila? Taky vás můžeme naučit i nějaké zaklínadlo. Co třeba zaklínadlo lásky? Uvidíte, že ani není moc složité. A co máme připraveno v prohlídkách pro dospělé? Od 20 hodin je bude provázet vnučka paní hraběnky Terezie Kastové. Zavede návštěvníky do soukromých komnat, kde její babička s dědou bydleli a trávili svůj čas, a spolu s ní se vrátíme do doby první republiky. Zaposloucháme se do jejích vzpomínek na dětství, kdy přijížděla v létě za svými prarodiči do Mníšku, podnikali výlety, jezdili na dostihy i na automobilové závody, sbírali třešně, fotografovali. Kdo ví, možná potkáme i samotnou paní hraběnku Terezii… Přijďte a uvidíte sami.

Marie Charvátová, Mníšek pod Brdy