ČT art zve do ostravské Arény

V pondělí, 10. listopadu ve 20:20 hodin se diváci kulturního programu ČT art octnou doslova v první řadě jeviště Komorní scény Aréna a budou mít jedinečnou příležitost zhlédnout oceňované představení S nadějí, i bez ní. Televizní verzi hry Tomáše Vůjtka natočila s herci této populární ostravské divadelní scény režisérka Lenka Wimmerová.

Dokumentární drama s autentickými citacemi přibližuje drastické osudy vdovy po generálním tajemníkovi ÚV KSČ Rudolfu Slánském, popraveném v 50. letech. Je adaptací vzpomínkové knihy Josefy Slánské Zpráva o mém muži. Jedna z nejlepších inscenací ostravské Komorní scény Aréna, která získala prestižní Cenu Alfréda Radoka a Cenu Marka Ravenhilla, vzrušujícím způsobem promlouvá o naší historii druhé poloviny 20. století. Tvůrcům i hercům se podařilo vyjádřit mravní velikost člověka v těžké historické situaci.

Pohnutý a rozporuplný osud Josefy Slánské, neobvykle věrné vlastním zásadám a ideálům, zprostředkovává cenné svědectví zejména mladé generaci. Nabízí mnohovrstevnatý divadelní zážitek s významným aktuálním přesahem. Krátce před listopadovým výročím se o tom mohou přesvědčit i diváci u televizních obrazovek.

Záznam inscenace S nadějí, i bez ní byl natočen v ostravském televizním studiu v Radvanicích. Vznikl v Tvůrčí producentské skupině Kateřiny Ondřejkové. V hlavní roli uvidíte skvělou Alenu Sasínovou-Polarczyk. Vedle ní pak Marka Cisovského, Alberta Čubu, René Šmotka, Vladislava Georgieva, Josefa Kalužu, Zuzanu Truplovou a další.