Ve věku 85 let zemřel výtvarník a ilustrátor Adolf Born, tvůrce Macha a Šebestové

V Praze ráno zemřel známý výtvarník Adolf Born. Bylo mu 85 let. Kreslíř oblíbený díky svým typickým postavičkám plných humoru a groteskního pohledu na svět zesnul podle vyjádření umělcovy dcery Eriky Bornové ve svém domě mezi nejbližšími členy rodiny. Born byl  například spolutvůrcem legendárního Macha a Šebestové, ilustrátorem více než 250 knih a autorem nezaměnitelných grafických listů. Česká televize odvysílá dnes na ČT2 v 15:35 pořad Na plovárně s Adolfem Bornem, rozhovor Marka Ebena s významným českým malířem a ilustrátorem.

 Adolf Born se narodil 12. června 1930 v Českých Velenicích, byl známým českým malířem, kreslířem, ilustrátorem, animátorem, karikaturistou, scénografem, kostýmním výtvarníkem a také věřícím katolíkem a přesvědčeným monarchistou.

Ve své tvorbě navazoval na rakousko-uherskou tradici a secesní módu, která se soustředila na zdůraznění kyprých ženských tvarů. Svůj monarchistický postoj zdůrazňoval Born i svou zálibou v historických kloboucích. Podstatnou roli v jeho tvorbě sehrávají turecké motivy, které v habsburské říši zanechaly své stopy při dvojím obléhání Vídně a válkou na Balkáně. Přesto nezapře ryze českou povahu, která má smysl pro sarkastický humor a schopnost udělat si legraci sám ze sebe.

Na začátku 50. let absolvoval Akademii výtvarných umění u profesora Antonína Pelce. Od 60. let, kdy se představil především jako karikaturista, jsou jeho díla vystavována a ceněna po celém světě. Od roku 1960 byla jeho díla vystavena po celém světě a získal za ně mnoho cen, například roku 1974 byl na světové výstavě v Montrealu jmenován karikaturistou roku. Později dostal francouzský Řád mění a literatury. V roce 2013 získal na
festivalu Anifilm cenu za celoživotní přínos animovanému filmu.

Born se věnoval především grafice, technice suché jehly, leptu a litografii. Jeho dílo je značně rozsáhlé, od 70. let se intenzivně věnoval knižní ilustraci, přičemž ilustroval díla Miloše Macourka, Jiřího Žáčka, Julese Vernea, Alexandra Dumase staršího, Astrid Lindgrenové, Arthura Conana Doylea a řady dalších. Dále se věnoval volné grafice, ve které se projevovala jeho cestovatelská vášeň, láska ke zvířatům i jemný humor a nadsázka.

Reportáž: Adolf Born a Habsburkové

Část své tvorby věnoval také animovanému filmu, od roku 1976 spolupracoval na televizních večerníčcích Mach a Šebestová, Žofka a její dobrodružství či animovaném filmu Robinson Crusoe, námořník z Yorku.

K ilustracím, které Borna proslavily, ho před desítkami let přivedl právě zmíněný námořník Robinson Crusoe.

Když jsem dostal tuhle knížku ve svých 12 letech, tak jsem věděl, že bych k nim chtěl dělat obrázky. A to se mi splnilo, ilustroval jsem je a ještě jsem pak dělal se Stanislavem Látalem celovečerní loutkový film. Byl to splněný klukovský sen, je to bezvadný, že se to někdy podaří.“(v rozhovoru pro ČTK v roce 2015, když slavil 85. narozeniny)
Adolf Born
výtvarník a ilustrátor

Několik knih i snímků vytvořil s básníkem a scénáristou Milošem Macourkem, například právě Macha a Šebestovou. Ilustroval také výbor z Macourkových prozaických a básnických textů pro děti i dospělé, který před třemi lety vydalo nakladatelství Albatros pod názvem Všichni sloni v orchestru. Vytvořil rovněž scénografii k Dvořákově opeře Čert a Káča pro Národní divadlo v Praze.