Troglodyt

(1979 – 1994) České Budějovice

Skupina Troglodyt vznikla v jihočeské metropoli někdy v roce 1979, když se k trojici Jiří „Pastor“ Zikeš (ex-Ilion, ex-Prospekt - g, voc), Petr „Tery“ Tajrych (perc), Ivan „Matky“ Hricuk (ds) přidal Tom Losenický (bg, voc).

Během jara 1980 skupina začala zkoušet v hospodě v Plavu a to rovnou vlastní věci. Ovlivněna progresivním rockem 70. let si uložila za úkol nazkoušet cosi jako rockovou operu, ucelený program s názvem „Ab Incunabulis“ („Od kolébky“), přičemž hlavními skladatelskými tahouny se ukázali Pastor a Tom. V té době přišel do skupiny ještě další kytarista Ladislav Bartoň a došlo i ke změně zkušebny – Troglodyt se přesunul do budějovické hospody Beseda.

V červnu 1980 došlo k prvnímu vystoupení v Srníně na jakémsi setkání abiturientů. Po úvodních taktech všichni místní rychle opustili sál a do konce vystoupení zůstala pouze početná ekipa kamarádů a příznivců souboru. Poté Troglodyt párkrát změnil zkušební prostory (KS Pohůrka, KS Čtyři dvory) a jelikož Tomovi hrozila základní vojenská služba, byl jako jeho potenciální náhrada přijat baskytarista Jan „Fíky“ Faktor. Za celý podzim si skupina zahrála asi dvakrát a neúspěšně se zúčastnila přehrávek. T. Losenický odešel na vojnu v lednu 1981.

Následující dva roky se formace různě potácela, přišel do ní sice houslista Václav Vonášek (s přestávkami bude s Troglodytem hrát téměř celá osmdesátá léta), ale skončili kytarista Bartoň a bubeník Matky. Soubor se pak snažil získat papíry k hraní v zúžené „akustické“ sestavě, ale k ničemu to nevedlo.

Když se Tom v prosinci 1982 vrátil ze zeleného běsu, konečně to vypadalo s kapelou trochu optimističtěji. K Pastorovi (g, voc), Tomovi (bg, voc) a Fíkymu (přesedlal na kytaru) se přidal bubeník René Starhon. Troglodyt se tedy opět vrhl do stálého zkoušení (napřed doma u Pastora později na chatě v Roudném), nicméně v oné pro rock těžké době se svoji celkem chmurnou a pesimistickou hudbou neměl šanci někde vystoupit.  Navíc v září 1984 postihl odchod na vojnu i Pastora.

Když se na podzim 1985 vrátil nebylo jiné možnosti než znovu začít z „čistého stolu“. Ve skupině se krátce objevili Jaroslav „Enžíla“ Beranský (voc) a Jaroslav Müller (hra na barely). A na jaře příštího roku usedl místo nepřítomného Starhona za bicí soupravu na čas Petr Ryba, poté přišel ještě saxofonista Alan Ryvola. Během zkoušení na Fíkyho chalupě došlo dokonce k natočení filmu „Cesta do Santa Fé“. Na tomtéž místě Troglodyt konečně (téměř po pěti letech věčného zkoušení) odehrál svůj další koncert, při němž Fíky rozbil svoji kytaru a přiložil s ní v kamnech.

V lednu 1987 přišel první větší úspěch. Soubor se zúčastnil přehlídky Rocková liga, a v sestavě Pastor (g, voc), T. Losenický (bg, voc), Fíky (g), R. Starhon (ds), V. Vonášek (vln) a A. Ryvola (sax) ji bezkonkurenčně vyhrál. Píseň „Sgerap“ byla vyhlášena nejlepší skladbou a R. Starhon jako nejlepší hudebník.

Vzápětí po tomto úspěchu opět přišly personální šachy a opět nějaké občasné koncerty Lužnice, Lhota u Borovan, Horní Planá, Včelná). Se Starhonem (v Praze se „sčuchnul“ s Karlem Malíkem a založili spolu pub rockový Echt!) se u bicích střídal člověk zvaný  Solonek, po něm přišel do kapely nový stálý bubeník Štěpán Voráček,  mikrofonu se od léta 1988 chopil opět Enžíla.

V této sestavě Troglodyt vplul do devadesátých let, ale kromě občasných (většinou průserových) vystoupení a celkem obvyklých změn v sestavě, o sobě moc vědět nedal. Kapela se rozpadla v roce 1994.