Jana Hlaváčová a Josef Somr v české televizní komedii o tom, že cesty k zbohatnutí mohou být všelijaké.
Dále hrají: I. Trojan, M. Pleštilová, T. Medvecká, N. Konvalinková, J. Vlach a další. Scénář J. Jílek. Kamera P. Polák. Režie J. Novák.

Komedie vypráví o manželích, kteří odešli do důchodu s nadějí na poklidné stáří na své chalupě. Sen se však rychle rozplyne, když dcera se svým manželem přiveze pár pštrosů, které - s vidinou zázračného zbohatnutí- hodlají chovat právě na téhle chaloupce. Jenže i jejich plány se brzo zhatí, když se ukáže, že vytoužená vejce v ceně mnoha tisíc nejsou oplodněná. Další problémy s exotickými ptáky jsou ještě vážnější. Nakonec zeť nevydrží a uteče, pštrosy i dluhy nechá na krku tchýni a tchánovi, který byl od začátku proti tomuhle šílenému podniku. Paradoxně však právě teď nalezne tchán v chovu pštrosů nový smysl života- uzdraví zraněného pštrosa , vezme si úvěr od banky na nákup dalších zvířat a firmu dovede na truc svém zeťovi k zázračnému rozkvětu. Zatímco na farmě se líhnou pštrosata, mladí přivedli na svět vytouženého vnoučka a tak usmíření je už celkem nasnadě.

Autorem scénáře je Jan Jílek, úspěšný autor televizních komedií i dramat. Za všechny jmenujme "Rafana", "Lásku jako trám","Tchýni" "Křídlovku pro Majoránka", "Život královského otroka" či divadelní hru "Silvestr".

Do hlavních rolí obsadil režisér Jan Novák Janu Hlaváčovou, Josefa Somra, Miroslavu Pleštilovou a Ivana Trojana, který roli mladého nešťastného podnikatele pojednal skutečně s obrovským šarmem.

Kameramanem televizního "videofilmu" byl Petr Polák, celý příběh se natáčel záběrovou technologií v reálu. Pštrosy zapůjčila pštrosí farma Černín ing. Jezbery , která též umožnila natáčení ve svém areálu. Je samozřejmé, že všechny pštrosí motivy plně odpovídají realitě, od počátku byly konzultovány s odborníky. Přestože natáčení s pštrosy bylo velkou neznámou, nakonec přežili ptáci i herci a obě strany na sebe vzpomínají údajně jen v dobrém.

Komedie "Tanec kolem zlatého vejce" vznikla ve 4.tvůrčí skupině Heleny Slavíkové, dramaturgem byl Ivo Pelant.

Napište nám