Filmové podobenství o vášních, silnějších než láska, oceněné čtyřmi Českými lvy.
Režie a scénář: Juraj Jakubisko. Hrají: Milan Bahúl, Radoslav Brzobohatý, Deana Jakubisková-Horváthová, Joachim Kemmer a další.

V Bohem zapomenuté osadě v nekonečných horách až někde na konci světa se odehrává tragédie. Muži z osady při střetnutí s vlky přicházejí o své ženy a děti. Mladá nevěsta Verona unikne o vlásek smrti. Zachrání ji desetiletý chlapec Goran. Uprostřed tohoto zoufalství porodí Verona holčičku Veroniku, kterou osudově přislíbí za nevěstu malému Goranovi. Zatímco mladí lidé dospívají, přichází do vsi zbloudilý cirkus plný žen. Spolu s nimi přichází i naděje pro opuštěné muže na znovuzrození osady. S touto nadějí ale poznávají osadníci prokletí mnohem horší, než byli vlci. Nenávist a závist, vášně silnější než láska, které v lidech po staletí dřímou, se znovu probouzejí...

Příběh dvou hříšných milenců je podobenstvím o konci světa. Autorský film režiséra a čerstvého jubilanta Juraje Jakubiska (nar. 30. 4. 1938) byl v roce 1997 oceněn čtyřmi Českými lvy (pro Kláru Issovou za herecký výkon, za hudbu, střih a zvuk). Za umělecký přínos, kameru a výtvarné vidění byl film oceněn na MFF v Montrealu a za režii na MFF Pescara. V hlavních rolích: M. Bahúl (Goran), D. Horváthová (Verona), J. Kemmer (Madina), J. Švandová (Marilyn), V. Javorský (Semek), P. Landovský (rychtář), R. Brzobohatý (Goranův otec), J. Krytinář (Juzek), K. Issová (Veronika) či M. Hádek (Michal).

Napište nám