Kronika sedmi dní, v nichž mladá zdravotní sestra Jenka hledá lásku a dobrodružství. Český film
Režie: Pavel Kohout. Scénář: Jelena Mašínová. Hrají: Stanislava Bartošová, Radoslav Brzobohatý, František Němec, Marie Drahokoupilová a další.

Je neděle odpoledne a osmnáctiletá zdravotní sestra Jenka (S. Bartošová) odchází na schůzku se svým přítelem Filipem, který má přijet z kasáren. Místo něho však dorazí jejich kamarád Míla (F. Němec), co jej omlouvá, a chce jí pro dnešní večer dělat společnost on. Jenka na Filipa stále myslí, ale něco ji táhne dál, a právě od tohoto večera ji čeká sedm perných dní, nebo spíše večerů, plných zvláštních setkání a nevinného flirtování, kdy nejen že začne poznávat různé muže, ale především sama sebe. Nejvíc do jejího života zasáhne doktor Bohdan (R. Brzobohatý), jehož doprovází nevyřešená minulost...

Prozaik, básník, novinář a dramatik Pavel Kohout se v oblasti filmového průmyslu pohyboval již na počátku 50. let coby scenárista. Hned jeho prvním spoluscenáristickým počinem se stal, také v souladu s jeho tehdejším stranickým přesvědčením, budovatelský snímek Vladimíra Vlčka Zítra se bude tančit všude. Po svém tzv. „vystřízlivění“ v období destalinizace se do jeho tvorby vkládala témata pochybnosti a kritičnosti s důrazem na psychologickou hloubkou postav prožívajících vnitřní krizi – Zářijové noci – 1957, Cesta zpátky – 1958, Taková láska – 1959. V uvolněných šedesátých letech se dostal také k filmové režii a v roce 1965 natočil dva snímky – Svatba s podmínkou dle vlastního námětu a epizodicky laděnou hořkou komedii 7 zabitých podle scénáře své budoucí ženy Jeleny Mašínové. V hlavní roli stanula debutující Stanislava Bartošová.

Napište nám