První z filmů o kamarádech Štěpánovi a Kendym, kteří se pokusí realizovat své umělecké ambice nastudováním amatérského divadelního představení.
Režie a scénář: Dušan Klein. Hrají: Pavel Kříž, David Matásek, Miroslava Šafránková, František Filipovský a další.
Jak svět přichází o básníky

Dva nerozluční kamarádi Štěpán a Kendy mají umělecké ambice: jeden skládá verše, druhý je zhudebňuje. Oba mají před maturitou a ani v tomto období svého života neztrácejí zájem o recesi. Společně se rozhodnou zorganizovat experimentální divadelní představení, na které by se dlouho vzpomínalo. Vedle textů pro muzikál ovšem píše Štěpán i půvabné básničky pro dívku svých snů...

První část volné filmové série "básníků" z pera lékaře a spisovatele Ladislava Pecháčka patří mezi nejúspěšnější filmy 80. let a režisér Dušan Klein si v ní "odskočil" od svého oblíbeného kriminálního žánru. Komedie z rodu tzv. laskavých se odvíjí lehce, humorně a svěže, dýchá pohodou a nadějí. Charakterizuje ji mírný odpor vůči režimním klasicizujícím tradicím, především však inteligentní humor a výborné herecké výkony obou protagonistů – Pavla Kříže a Davida Matáska, i výrazných vedlejších postav v podání Miroslavy Šafránkové, Josefa Somra, Jiřího Císlera nebo Míly Myslíkové. V první části hrdinové poprvé narazí na realitu světa dospělých. Za své větší i menší životní pravdy se však bijí také v dalších pokračováních (Jak básníci přicházejí o iluze, Jak básníkům chutná život, Konec básníků v Čechách, Jak básníci neztrácejí naději).

Napište nám