Některé vzpomínky nevyblednou. Slavný americký romantický film s Barbrou Streisandovou a Robertem Redfordem.

Jedním z nejpopulárnějších hollywoodských příspěvků do módní vlny retrofilmů byl romantický milostný příběh Takoví jsme byli (1973). Autor scénáře Arthur Laurents vycházel z vlastních životních zážitků, když byl jako student na konci 30. let vystaven levicovému politickému aktivismu, který v příběhu reprezentuje Katie Moroskyová. Postavu jejího protipólu Hubbella Gardinera, pro něhož "všechno přichází příliš snadno", dal dohromady z několika skutečných postav spolužáků, jež znal. Původní scénář, kladoucí stejný důraz na složitou dobu, v níž se odehrává, jako na vlastní romantickou zápletku, se ovšem ve výsledném filmu poněkud proměnil.

Své samozřejmě vykonalo obsazení ústředních rolí dvěma velkými hvězdami (Barbra Streisandová a Robert Redford), ale také osobnost režiséra Sydneyho Pollacka (který byl blízkým Redfordovým přítelem) a samotný fakt, že se jedná o nákladnou hollywoodskou produkci.

Politicky kontroverzní materiál (především scény z Hollywoodu 50. let, sužovaného McCarthyovým honem na čarodějnice) se nakonec do snímku nevešly a do té doby zajímavě rozehraný duel mezi levicovým idealismem a pravicovým oportunismem se poněkud vytratil v přemíře nostalgie po starých dobrých časech.

Oba hlavní protagonisté však dávají zapomenout na případné logické trhliny ve vývoji děje, neboť film patří především jim. Streisandová svého partnera jednoznačně přehrává (byla nominována na Oscara i na Zlatý glóbus), což je z velké části zapříčiněno mnohem lépe napsanou postavou Katie. Snímek byl nominován na šest Oscarů a nakonec získal dva – za nejlepší hudbu (Marvin Hamlisch) a nejlepší píseň (The Way We Were), již nazpívala (kdo jiný?) Barbra Streisandová.

Napište nám