Úsměvná komedie o dvou svérázných kumpánech, kteří společnými silami vychovávají malého sirotka.
Hrají: J. Plachta, J. Marvan, M. Valentová, E. Fiala, J. Kotapiš, A. Mikulič a další. Scénář: F. Vlček, J. Neuberg. Kamera: J. Střecha. Režie: V. Slavínský.

Rok 2000 v cyklu Film pro pamětníky zahajujeme titulem přímo symbolickým - českou komedií Právě začínáme, kterou v roce 1946 natočil režisér Vladimír

Slavínský podle scénáře zkušených autorů Františka Vlčka a Josefa Neuberga. Úsměvná historka ze života trhovců a pouťových komediantů patří k tomu nejlepšímu, co režisér Vladimír Slavínský vytvoříl. K úspěchu tohoto filmu nesporně přispělo i herecké obsazení. Rázovité figurky z pražských poutí - jarmarečního trhovce Františka Diviše a spolumajitele kočovného cirkusu Bohouše Vosáhla vytvořili s hlubokou znalostí lidí i prostředí Jindřich Plachta a Jaroslav Marvan. Tito svérázní kumpáni se ujmou opuštěného sirotka, svérázným způsobem vytvoří chlapci skutečný domov a snaží se ho uchránit od svodů artistického života. Meda Valentová se objevila v netradiční roli energické šéfky komediantského vozu a "nejsilnější ženy světa", dále si zde s chutí zahrál i Eman Fiala, Václav Trégl, Rudolf Deyl mladší a v roličce listnonoše se poprvé v českém filmu objevil populární komik Jaroslav Štercl. Dětské role Pepíka a zvědavé Elišky hráli Antonín Mikulič a Ava Bartáková, kteří si spolu zahráli již ve filmu Zlaté dno.

Napište nám