Někdy se život táhne jako vaječný koňak ze dna láhve. Poetika všedního dne podle autora československé nové vlny.
Režie: Ivan Passer. Scénář: Jaroslav Papoušek, Václav Šašek, Ivan Passer. Hrají: Karel Blažek, Zdeněk Bezušek, Věra Křesadlová, Jan Vostrčil a další.
Intimní osvětlení

Scenárista a režisér Ivan Passer debutoval v roce 1964 středometrážní adaptací povídky Fádní odpoledne z Hrabalovy sbírky Perličky na dně. O rok později dokončil i svůj celovečerní debut Intimní osvětlení. Jednoduchý příběh se odehrává na maloměstě, kde se po letech setkají dva bývalí spolužáci z konzervatoře, hudebníci Petr a Bambas. V Bambasově rozestavěné vilce spolu stráví několik "obyčejných" dnů, během nichž jsou však nuceni přehodnotit své životy...

Passer se maximálně soustředil na zachycení melancholické atmosféry a pocitů lidí, kteří uvízli ve vyjetých kolejích a nemají sílu a vlastně ani vůli se z nich vymanit. S použitím neherců, jemného humoru a navenek všedních situací dosáhl Passer mimořádně autentického vyznění. Na rozdíl od filmů Miloše Formana (na jehož filmech Passer v 60. letech úzce spolupracoval), je však pohled na obyčejné lidi mnohem smířlivější. Byť je Intimní osvětlení jediným českým filmem s celovečerní metráží, který Passer režíroval, jde o jedno z nejvýznamnějších děl české Nové vlny.

Napište nám