Legendární Eduard Haken v postavě Vodníka při první televizní inscenaci nejslavnějšího skladatelova hudebně dramatického díla.

Český operní pěvec Eduard Haken (1910–1996), dlouholetý sólista opery Národního divadla v Praze, se proslavil jako nezapomenutelný Vodník v Dvořákově opeře Rusalka. Slavný basista se narodil 22. března 1910 v Šklíni, v dnešním Horochivském rajónu Volyňské oblasti na západní Ukrajině.

Studoval lékařství na Univerzitě Karlově a ve třicátých letech minulého století se soukromě učil zpěv u D. Levytského a po druhé světové válce u italského mistra A. Granforteho. Nejdříve působil v operním souboru v Olomouci, odkud jej dirigent Václav Talich angažoval do pražského Národního divadla. V repertoáru měl Haken stěžejní role basového oboru, jako jsou např. Kmet (Braniboři v Čechách), Kecal (Prodaná nevěsta), Mumlal (Dvě vdovy), Paloucký (Hubička), Beneš (Dalibor), Basilio (Lazebník sevillský), Mefistofeles (Faust a Markéta), Zachariáš (Nabucco), Ramfis (Aida), Daland (Bludný Holanďan). Pohřben je v Praze na Vyšehradském hřbitově hned vedle hrobky Antonína Dvořáka, společně se svým kolegou tenoristou Beno Blachutem.

Jako svou devátou, předposlední operu naplánoval Antonín Dvořák Rusalku a jako libretistu zvolil mladého literáta a režiséra Jaroslava Kvapila. První pracovní schůzku jim zprostředkoval tehdejší ředitel Národního divadla F. A. Šubert. Vytvořili společně hudební drama, kde se vodní víla zamiluje do pozemského prince. Marně ji otec Vodník varuje. Její upřímný cit se setkává s lidskou proradností. Inspiraci získal Kvapil při svém pobytu v Dánsku a jako předlohu zvolil Andersenovu pohádku o Malé mořské víle. Kvapilův text však čerpá i z dalších literárně dramatických zdrojů, např. z dramatu Gerharda Hauptmanna Potopený zvon a z fantaskního světa Erbenových balad.

Světová premiéra Dvořákovy a Kvapilovy Rusalky se uskutečnila 31. března 1901 v pražském Národním divadle pod taktovkou Karla Kovařovice, s R. Maturovou v titulní roli. Rusalku dále proslavila Ludmila Červinková, jejíž hlas uslyšíte v této unikátní televizní inscenaci z roku 1960 pod taktovkou Jaroslava Krombholce. Není bez zajímavosti, že uvidíte také legendární Ježibabu Marty Krásové a svůdnou cizí kněžnu v podání Marie Podvalové.

Napište nám