Luštěniny a obiloviny

Mléčná rýže s kardamomem

Můžeme si ji dát jako teplou snídani. Zbytek zchladlé mléčné rýže si chováme jako báječný dezert či odpolední svačinku.

1 l plnotučného mléka
300 g rýže předem namočené
3 PL hnědého třtinového cukru
1 větší lžíce mletého kardamomu, ideálně hnědého
špetku soli
špetičku šafránu (se šafránem opatrně, může způsobit hořkou chuť pokrmu), můžeme si pár nitek nechat na ozdobu
sekané mandle

Mléko zahřejeme na přibližně 80 °C (nemusíme měřit teplotu, mléko se ale nesmí vařit) a vsypeme rýži, kterou předtím prsty jakoby rozmělníme, abychom lépe dosáhli kašovité konzistence. Necháme 10-15 minut „vařit“ za stálého míchání. Jakmile rýže začne houstnout, ochutíme solí, kardamomem a šafránem. Poté dál mícháme, dokud kaše není dostatečně hustá. Podáváme posypané sekanými mandlemi. Můžeme ještě dozdobit pár nitkami šafránu.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl