Dožínkové perníčky


100 g másla
2 až 4 lžíce medu
2 vejce
140 g cukru moučka
300 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné jemně mleté mouky
1 lžička jedlé sody
2 lžičky kakaa
1 lžička perníkového koření
Rozpustíme máslo a med, směs nesmí být horká. Vejce a cukr promícháme.
Do mouky zamícháme 1 lžičku sody, 2 lžičky kakaa, 1 lžičku perníkového koření. Všechny suché suroviny smícháme a přidáme směs másla a medu.
Vypracujeme těsto, které necháme 24 hod odležet v lednici.
Po 24 hodinách opět propracujeme, vyválíme na 1/2 cm a vykrajujeme srdíčka. Dáváme na pečící papír na plech a pečeme na 160 °C asi 8 minut.
Hotové perníčky hned potřeme rozšlehaným vejcem.
Poleva
1 bílek
prosátý moučkový cukr
citronová šťáva
Bílek prošleháme s prosátým moučkovým cukrem. Na závěr přidáme trochu citronové šťávy. Správná poleva neteče, ale padá. Perníčky necháme 1–2 dny odležet, teprve pak je zdobíme.
Ohodnoťte tento recept: