Helénské rohlíčky


3 plechy
Těsto
1 kg hladké mouky
1 vrchovatá lžíce sádla (nebo půlka másla)
2 lžíce sušeného droždí
200 g cukru krupice
2 špetky soli
2 vajíčka
100 g oleje
mléko dle potřeby
Náplň
ořechy + cukr
jablko + kdoulová povidla
kakao + cukr + kokos
Droždí rozmícháme v trošce mléka a s trochou cukru na kvásek.
V míse umícháme mouku, tuk, vejce, sůl, přilejeme vzešlý kvásek a podle potřeby mléko. Vypracujeme hladké těsto, které necháme nakynout asi hodinu.
Poté z těsta oddělujeme kousky a tvarujeme kuličky. Ty necháme ještě pod utěrkou nakynout.
Tvarujeme rohlíčky, těsto válíme na trojúhelníky. Do širší části trojúhelníku dáme náplň a zavineme. Vytvarujeme rohlíček a klademe na plech.
Rohlíčky necháme ještě krátce nakynout. Před pečením je potřeme rozšlehaným vejcem s trochou mléka. Pečeme na 180 stupňů do růžova.
Po upečení potíráme cukrovým rozvarem (voda a cukr 1:1 svaříme).
Ohodnoťte tento recept: