Různé

Chléb

Chléb od Petry Burianové

100 g podmáslí
200 g piva
30 g droždí
1 lžička cukru
400 g mouky chlebové pšeničné
100 g mouky žitné hladké
2 zarovnané lžičky soli
1 lžička kmínu
2 lžíce oleje
1 cibule
100 g slaniny

Pivo promícháme s droždím a lžičkou cukru. Necháme stát v teple, než kvásek začne bublat.

Než vzejde kvásek, nakrájíme si nadrobno cibulku a osmažíme ji na oleji do zlatova. Necháme zchladnout. Pokrájíme slaninu na drobné kostičky a zatím také odložíme stranou.

K vzešlému kvásku přidáme mouku, sůl, kmín, podmáslí a cibulku i s olejem. Vymícháme hladké těsto.

Ke konci hnětení přidáme ještě pokrájenou slaninu. Slaninu nedáváme příliš brzo, jinak by se rozpadla.

Zadělané těsto necháme asi půl hodiny kynout v míse. Pak si ho vyhodíme na vál, vytvarujeme a stáhneme do bochníčku. Ten dáme do ošatky ještě asi na hodinu nakynout. Měl by se pěkně zvednout. Troubu rozpálíme na 250 °C, a to i s plechem, na který chleba budeme sázet. Chleba na horký plech překlopíme. Pečeme ho asi 20 minut. Pak stáhneme teplotu na 180 a dopékáme dalších 30 až 40 minut. Po vytažení má chléb poklepem na dno „zvonit“.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl