Tažený závin s jablečnou náplní


Recept manželů Pavlicových
Těsto
280 g hladké mouky
sůl
1 vejce
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce oleje
100 ml vody
Náplň
600 g nakrouhaných jablek
strouhanka
máslo
cukr
rozinky v rumu
skořice
Mouku prosejeme se špetkou soli, přidáme ocet, vejce, olej a asi 100 ml teplé vody. Vypracujeme pružné nelepivé těsto. Uděláme z něj bochánek a necháme ho v chladu hodinu odpočinout.
Na másle orestujeme strouhanku, přidáme jablka, přidáme cukr, skořici, rozinky v rumu a dusíme doměkka.
Těsto rozválíme na plát a přendáme na pomoučněnou utěrku. Hřbety rukou je vytáhneme na tenký plát o velikosti asi 40×50 cm. Potřeme ho rozpuštěným máslem a posypeme strouhankou. Přidáme náplň a pomocí utěrky těsto s náplní svineme do závinu.
Přeneseme ho na plech vymazaný tukem. Vložíme ho do vyhřáté trouby a při 200 °C pečeme asi 30 minut. Během pečení ho nejméně dvakrát potřeme máslem.
Před podáváním ho pocukrujeme.
Ohodnoťte tento recept: