Různé

Větrníky z odpalovaného těsta s náplní sladkou a s náplní z nivy

Těsto

500 ml vody
špetka soli
180 g sádla
280 g polohrubé mouky
6 vajec

Sladká náplň

2 balení vanilkového pudingu
700 ml mléka
375 g másla
150 g cukru
4 lžíce vanilkového cukru
dle chuti rum
500 ml 33% smetany
60 g cukru moučka
dle chuti skořice
ořechy v rumu
hruškové pyré

Slaná náplň

150 g uzené nivy
200 g žervé
180 g zakysané smetany

Smícháme vodu, špetku soli, sádlo a v rendlíku přivedeme k varu. Pak přidáme postupně mouku a za stálého míchání „odpalujeme“. Těsto se musí spojit, řádně propařit alespoň pár minut, a když se začne tvořit v hrnci bílý povlak, je hotovo.

Pak těsto lehce schladíme a začneme po jednom přidávat vejce. Nešleháme, pouze třeme. Těsto dáme do sáčku a na pečící papír tvarujeme větrníčky. Dáme péct na 190 stupňů asi na půl hodiny dozlatova. Během pečení NEOTVÍRAT troubu. Větrníčky prokrojíme, aby mohla odejít pára a nachystáme si náplň.

Na sladkou náplň si uvaříme pudink. V polovině mléka si rozmícháme pudingový prášek. Zbytek mléka přivedeme k varu a přilijeme směs mléka a pudingového prášku. Provaříme, až puding zhoustne, vaříme ještě asi 2 minuty, aby nebyl cítit škrob. Zasypeme cukrem a přidáme silnější plátek másla, promícháme, zakryjeme fólií a dáme vychladit. Po dokonalém vychlazení prošleháme máslo do pěny a postupně přidáváme pudink a trochu rumu.

Smetanu vyšleháme dotuha. Přidáme cukr, špetku skořice a ořechy v rumu.

Pyré je dobré si připravit též dostatečně předem a vychladit. Ale můžete použít i hrušková povidla. Několik hrušek si očistíme a pokrájíme na kousky. Třetinu hrušek si odložíme bokem a zbytek svaříme s troškou pudingu a citronovou šťávou. Nakonec přidáme do horkého zbytek hrušek, které zůstanou pěkně na skus.

Větrníčky plníme trochou pyré. Pak přidáme krém a nahoru opilou šlehačku.

Na slanou náplň smícháme žervé se zakysanou smetanou a přidáme nahrubo nastrouhanou nivu. Větrníčky plníme trochou pyré a nivovou náplní.

Ohodnoťte tento recept: 

40 hlasů

Další recepty Celý díl