Těsto

500g hladká mouka
250g mléka
40g kvasnic
80g cukru krupice
4 žloutky
150g másla
½ lžičky soli
citronová kůra z 1 citronu

Na dokončení

povidla
tuk na vymazání plechu a pomazání buchet (lze použít olej, sádlo či máslo)
máslo a rum

Zaděláme těsto. Do odvážené mouky uděláme vařečkou dolík a nalijeme asi 1/3 vlažného mléka. Do mléka rozdrobíme droždí a přidáme 1 lžičku cukru. Vidličkou lehce promícháme s troškou okolní mouky a necháme asi 15 minut vzejít kvásek. K vzešlému kvásku do mísu přidáme zbytek surovin. Žloutky je dobré si předem rozmíchat ve zbytku mléka, tuk rozehřejeme a zchladíme na pokojovou teplotu. Vypracujeme hladké nelepivé těsto, které dáme asi 1 hodinu kynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dílky po cca 60 – 70 g. Jednotlivé kousky zpracujeme do kuliček a necháme na vále asi 10 minut nakynout. Roztáhneme do placek a naplníme povidlím. Buchty klademe na plech vymazaný tukem, a i jednotlivé buchty mažeme tukem ze všech stran. Necháme dalších asi 20 minut nakynout na plechu a pečeme ve vytopené troubě dolní a horní ohřev na 175 stupňů (rošt ve spodní části trouby) cca 30 minut. Horké buchty po vytažení z trouby bohatě potřeme směsí rumu a másla.

Ohodnoťte tento recept: 

47 hlasů

Další recepty Celý díl