Moučníky a cukroví
Burtvaňok


Těsto
0,5 kila žitné mouky
1 kostka droždí
2 dcl mléka
2 lžičky cukru
1 vejce
1 lžička přepuštěného másla
½ lžičky soli
1 dcl mléka a lžicka cukrumáslo na potření
Do mouky uděláme důlek, nalijeme vlažné mléko, přidáme dvě lžičky cukru a do toho rozdrobíme droždí. Necháme vzejít. Přidáme 1 vejce, lžičku přepuštěného másla a sůl a vypracujeme těsto. Raději řidší. Necháme vykynout v teple. Pekáč, které se říká burtvaň vymažeme tukem. Přendáme do něj těsto, uhladíme a potřeme mlékem, ve kterém jsme rozpustili lžíci cukru. Necháme ještě 10 minut nakynout. Upečeme a následně ještě teplé potíráme rozpuštěným máslem.
Ohodnoťte tento recept:
29 hlasů