Chala


Těsto
1 kg hladké mouky
500 g vlažné vody
40 g droždí
2 polévkové lžíce cukru krupice
2 kávové lžičky soli
1 vejce
100 g tuku – máslo napůl se sádlem nebo olej
hrst rozinekNa dokončení po upletení chaly: 1 vejce na potření, sezam nebo bílý mák na posypání.
V teplé vodě rozpustíme 1 lžíci cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme se solí do větší mísy – zadělávačky. Část mouky si dáme stranou do misky. Vmícháme ještě jednu lžíci cukru. Do kvásku zašleháme vejce a přilijeme jej do mísy k mouce. Vmícháme 500 g vlažné vody. Po spojení mouky a vody necháme asi 15 minut stát. Přidáme tuk a začneme hníst těsto. Zbylou mouku přidáváme podle potřeby tak, aby vzniklo hustší těsto. Nakonec vmícháme rozinky. Těsto je zprvu lepivé, ale hnětením získá pružnost. Mísu zakryjeme utěrkou a necháme 2 hodiny kynout na teplém místě. Po hodině kynutí těsto propracujeme a necháme znovu dokynout.
Troubu předehřejeme na 220 °C. Těsto rozdělíme na poloviny a ty potom na 3 části. Z tohoto množství jsou dvě velké chaly nebo můžete vytvořit 4 menší. Chala se pletla jako cop ze tří, čtyř nebo šesti či osmi pramenů. Rozdělíme si těsto na stejné díly a vytvoříme válečky, upleteme z nich copy, posypeme je, stočíme je do kruhu a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme je ještě 15 minut kynout. Chalu vložíme do trouby a po 15 minutách snížíme teplotu na 180 °C. Pečeme dozlatova, asi 30 minut.
Ohodnoťte tento recept: