Houbový koláč


Těsto
130 g hladké mouky
130 g špaldové mouky
160 g chlazeného másla
5 lžic studeného másla
Špetka soli
Náplň
2 lžíce másla
200 g čerstvých hub
1 ks šalotky
1 strožek česneku
Sůl, pepř
250 ml smetany ke šlehání
3 ks vejce
250 g sýra Herold
2 hrsti čerstvých listů špenátu
Špetka muškátového oříšku
V míse smícháme mouky, přidáme sůl a chlazené máslo nakrájené na kousky. Ručně uhněteme drobenku, ke které pomalu přiléváme vodu a rychle vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do folie a necháme v lednici odpočinout. Formu si lehce vymažeme máslem a můžeme i vysypat moukou. Těsto vyválíme a opatrně přeneseme do formy. Přečnívající okraje odkrojíme. Formu z těstem dáme zpět do lednice zase chladit. Mezitím si připravíme náplň. Cibulku nasekáme najemno a orestujeme na másle. Postupně přidáme česnek a houby a zase krátce restujeme. V míse metličkou rozšleháme vejce, smetanu, pepř a sůl. Zastrouhejme muškátovým oříškem a přidáme sýr a špenát. Směs necháme vychladnout.
Troubu si předehřejeme na 170 stupňů. Těsto po vytažení z lednice propícháme vidličkou, vyložíme pečícím papírem, zatížíme a předpečeme asi 15 minut. Poté odstraníme zátěž a papír a pečeme dalších asi 5 minut. Náplň rozprostřeme na předpečený korpus koláče a vrátíme do trouby. Pečeme dalších 25 minut do růžova.
Ohodnoťte tento recept: