Trdelník
Těsto
1 l mléka,
12 žloutků
500 g cukru krystal
600 g másla
100 g droždí
2 kg hladké mouky dle potřeby (nejlépe 2/3 hladké, 1/3 pšeničné chlebové)
sůlvajíčko na potření
Všechny ingredience zpracujte jako klasické kynuté těsto, ale nechte kynout pouze 30–45 minut. Poté vyvalujte dlouhé tenké válečky, které postupně namotejte a upěchujte na dřevěné trdlo. Potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte ze všech stran posypkou s ořechy. Pomalu za stálého točení opékejte na ohni (neměly by být plameny, aby se trdelník nespálil). Z opečeného trdelníku vyfukujte horký vzduch, aby se výrobek nezdeformoval, posypejte práškovým cukrem a podávejte nakrájené na kroužky.
Posypka
máslo
cukr moučka
mouka
zpracovat na drobenku, druhý den přimíchat sekané ořechy
Ohodnoťte tento recept: