Dožínkové koláče


Těsto - asi 900g na 3 koláče
465 g polohrubé mouky
46 g cukru krupice
40 g másla
40 g droždí
120 g mléka
130 g oleje
84 g žloutků
5 g soli
špetka muškátového oříšku
nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu
Odvážíme mouku a smícháme ji se solí. K mouce přidáme mléko, rozdrobené droždí a cukr. Přidáme žloutky. Nakonec po částech přidáváme olej a pečlivě vypracujeme těsto. Hned tvarujeme koláče.
Malujeme náplněmi dle fantazie nebo historických předloh. Nazdobené koláče necháme ještě asi půl hodiny kynout, okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 stupňů dozlatova.
Tvarohová náplň
- 1 kg tvarohu
- 4 žloutky
- 250 g cukru krupice
- vanilka, citronová kůra, rumVšechny ingredience smícháme.
Maková náplň
- 200 g máku
- 400 g mléka
- 120 g cukru
- 80 g perníkové strouhanky
- Citronová kůra, rum, vanilkaMléko svaříme s mletým mákem. Přidáme ostatní ingredience dle chuti a doladíme do patřičné hustoty.
Ořechová náplň
- 100 g ořechů
- 100 g mléka
- 50 g cukru
- Vanilka, rumVroucím mlékem spaříme pomleté ořechy a přidáme ostatní suroviny. Vyladíme hustotu i chuť.
Dále použijeme povidla a džemy
Ohodnoťte tento recept: