Moučníky a cukroví
Makový nákyp za studena (Mohnklöße, v nářečí Mohnkließla)


4 porce
250 g máku dobře pomletého
1 l mléka
200 g cukru
60 g rozinek
60 g mandlí
500 g menší veka (lépe vánočka, Slezané používali housky z bílé mouky)
Mák svaříme v ½ l mléka. Přidáme 100 g cukru a s rozinkami necháme asi 10 minut natáhnout (již bez vaření). Mezitím spaříme mandle, oloupeme je, nasekáme a přidáme do máku. Vánočku nakrájíme na prst silné plátky. Zbývající mléko smícháme se zbytkem cukru a plátky vánočky v něm namáčíme a ukládáme do mísy: vrstvu vánočky, vrstvu máku. Poslední musí být mák. Ozdobíme dle fantazie mandlemi a rozinkami a dáme minimálně na dvě hodiny vychladit.
Nákyp chutná nejlépe se svařeným vínem.
Ohodnoťte tento recept:
15 hlasů