Maso

Slezské království nebeské (Schlesisches Himmelreich)

cca 4

375 g směsi sušeného ovoce
500 g libového uzeného bůčku
1 kousek celé skořice
kůra z 1 citronu jemně nasekaná (bez bílé části)
30 g másla
30 g hladké mouky

Na dochucení: sůl, cukr, šťáva z 1/2 citronu

Sušené ovoce přes noc namočíme do 3/4 l vody. Maso uvaříme na mírném ohni v 1 l vody asi 30 minut. Pak přidáme ovoce i s nálevem, skořici a kůru z citronu a vaříme další 1/2 hodinu. Potom maso a ovoce vyjmeme a na sítu necháme okapat. Mezitím uděláme z másla a mouky zlatavou jíšku, potom zalijeme 1/2 l vývaru. Omáčku dochutíme solí, cukrem, připadneĚŚ citronovou šťávou. Uzené nakrájíme na plátky a společně s ovocem vložíme zpět do omáčky a prohřejeme. Podáváme s houskovými nebo chlupatými knedlíky (polskými knedlíky).

Dle některých pamětníků patří toto jídlo k absolutní špičce slezské kuchyně. Pochází jednak z okolí Kralického Sněžníku, ale oblíbené bylo též ve Vratislavi, Opoli nebo v Lehnici.

Ohodnoťte tento recept: 

7 hlasů

Další recepty Celý díl