Zlatohorské šátečky neboli Slezské borůvkové


Těsto
500 g hladké mouky
150 g cukru moučka
60 g sušeného mléka
250 g vody
30 g droždí
2 vejce
125 g másla
6 g soliJako náplň volíme dle sezóny buď borůvkový džem nebo čerstvé borůvky a moučkový cukr.
Zaděláme si kynuté těsto. Nahřejeme si mléko (voda a sušené mléko nebo lze použít i čerstvé mléko 300 g). Droždí promícháme se lžící moučkového cukru. Přidáme trochu mouky a mléka a zaděláme kvásek. Necháme vzejít. Poté přidáme zbytek cukru, mléka, mouky a vejce. Nakonec přidáme rozpuštěné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto a necháme kynout dlouho. Alespoň 5 hodin. Během této doby přemícháváme.
Vykynuté těsto lehce podsypáme. Těsto rozdělíme na bochánky po 130 g (nebo 100 g). Z kousků uděláme bochánky. Rozválíme je na čtverce, dáme náplň (nešetříme, co se vejde) a přeložíme do šátečku. Koláče necháme na plechu (na pečicím papíru) asi půl hodiny kynout. Poté potřeme máslem a dáme bohatě posypky.
Pečeme na 170 asi 20 minut dozlatova.
Posypka
125 g másla
250 g polohrubé mouky
125 g cukru krupice a vanilkového cukru (poměr dle chuti)
Ohodnoťte tento recept: