Jahodový mřížkový koláč


(koláčová forma s průměrem 30 cm a výškou 5 cm)
Těsto
350g pšeničné celozrnné mouky
200g másla
150g cukru krupice
1 vanilkový cukr
kůra z poloviny citronu
1 vejce
¾ sáčku prášku do pečiva
Všechny suroviny na těsto ručně dokonale promícháme a zpracujeme. Vyválíme plát a přeneseme do formy. Okraje zařízneme. Zbytky těsta si odložíme bokem na mřížku.
Nádivka
750g tvarohu
4 žloutky
250g cukru krupice
vanilka
kůra z poloviny citronuNa obložení:
hrst čerstvých jahod
Tvarohovou nádivku umícháme ručně v míse ze všech uvedených surovin. Naplníme koláč. Poklademe ho plátky jahod. Ze zbytků těsta vymodelujeme a natvarujeme mřížku. Koláč vložíme do trouby rozehřáté na 180 stupňů a pečeme cca 45 minut až hodinu. Dozlatova vypečený koláč necháme dobře vychladnout, tvaroh musí ztuhnout. Pak teprve krájíme a servírujeme.
Ohodnoťte tento recept: