Včelí píchnutí (Bienestich)


Kynuté těsto
150 ml mléko
60 g máslo
325 g mouka speciál na kynutá těsta
50 g cukr krupice
Na špičku nože soli
40 g čerstvého droždí
Kousek másla a mouky a na vysypání formy
Na kynuté těsto zahřejeme v hrnci mléko a na kostičky nakrájené máslo. V míse smícháme mouku s cukrem a solí. Rozdrobíme na něj droždí a zalijeme vlažný mlékem s máslem. Těsto hněteme tak, aby vzniklo hladké těsto. Pak ho přikryjeme a necháme asi 1 hodinu kynout. Mezitím si uvaříme pudink na krém.
Žloutkový krém
400 ml mléka
50 g kukuřičného škrobu
80 g cukru
6 žloutků
200 g smetany na šlehání
Mléko svaříme s polovinou cukru. V míse metličkou do pěny rozšleháme žloutky, zbývající cukr a škrob. Do žloutkové směsi pomalu a za stálého míchání přilejeme polovinu vroucího mléka. Žloutkovou směs poté přidáme do rendlíku ke zbytku mléka a na mírném ohni provaříme asi 3 minuty. Uvařený základ přendáme do misky, zakryjeme folií po povrchu a dáme vychladit aspoň hodinu do lednice. Smetanu vyšleháme dotuha. Vychlazený žloutkový krém promícháme opatrně. Přílišným šleháním by mohl zřídnout. Vmícháme ušlehanou smetanu a krém je hotov.
Příprava formy (Kulatá forma o průměru 26 cm)
Formu vymažeme a vysypeme. Troubu předehřejte na 180 stupňů horní/spodní ohřev. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválíme kynuté těsto na kruh a dáme ho do formy, přikryjeme a necháme dalších 20 minut kynout.
Mandlový krokant
60 g máslo
50 g smetana ke šlehání
3 polévkové lžíce cukru krupice
1 polévková lžíce medu
100 g plátků mandlí
Na mandlový krokant přivedeme v hrnci k varu máslo, smetanu, cukr a med. Směs necháme na mírném ohni povařit asi 2 minuty. Sundáme z plotny a vmícháme mandle. Směs naneseme rovnoměrně na kynuté těsto ve formě. Takto připravený základ pečeme v předehřáté troubě cca 30 minut. Ihned po upečení uvolníme okraj formy a necháme zcela vychladnout.
Korpus vodorovně rozpůlíme. Naplníme krémem a dáme do lednice ztuhnout.
Ohodnoťte tento recept: