Moučníky a cukroví

Matičky preclíky

10 kusů

Matičky preclíky

250 g hladké mouky
250 g hrubé mouky
15 g cukru krupice
½ lžičky soli
15 g másla
15 g čerstvého droždí
250 g teplé vody

Vypracujeme kynuté těsto. Obě mouky promícháme se solí a cukrem. Přilejeme teplou vodu a nadrobíme droždí. Nakonec přilejeme vlahé máslo. Vypracujeme tuhé nelepivé těsto a to necháme asi ½ hodiny odpočinout. Pak tvarujeme válečky a ty stáčíme do tvaru preclíků nebo matiček.

Hotové matičky vaříme ve vřelé vodě těsně pod bodem varu, dokud nevyplavou a nezpevní se jejich povrch. Hned je dáme na plech vyložený papírem a pečeme na 160 stupňů asi 20 minut do růžova a do křupava.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl