Koláč Hnětka


Koláč Hnětka
1 kg hladké mouky
1 kg polohrubé mouky
400 g másla
400 g cukru
8 vajec
2 lžičky soli
550 g mléka
kvásek (200 ml mléka, 1 lžička cukru, 200 g droždí)
Na těsto smícháme polohrubou a hladkou mouku, droždí, cukr, ohřáté mléko, lžičku soli, nastrouhanou citronovou kůru, vejce a máslo. Zaděláme a necháme kynout.
Z těsta uhněteme bochánky, které dáme opět kynout. Poté je rozválíme dokulata, rozprostřeme nádivku a okraje přeložíme. Těsto pomažeme rozehřátým máslem, celý koláč posypeme posypkou a tvarohovým posypátkem, pokapeme rozpuštěným máslem, necháme dokynout a dáme péct do trouby.
Po vytáhnutí z trouby kůrky pokropíme mlékem, aby zvlhly a nebyly tvrdé. Poté koláč otočíme a ze spodní strany umyjeme od mouky. Koláč otočíme zpět, závěrem kůrky pomažeme přepuštěným máslem kůrky a posypeme cukrem.
Hrušková náplň
1 kg sušených hrušek
250 g smetany na šlehání
250 g cukru
vanilkový cukr
rum
špetka soli a badyánu
Hrušky namočíme a vaříme ve vodě doměkka. Pak scedíme a pomeleme na masovém strojku. Přidáme smetanu, cukr, sůl a badyán a dovaříme do husté konzistence.
Tvarohová náplň
1 kg tvarohu
4 žloutky
250 g cukru krupice
vanilka
citronová kůra
Všechny ingredience smícháme rukou.
Posypka
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
250 g cukru krupice
1 celé máslo
1 vanilkový cukr
Všechny ingredience smícháme a promneme do drobenky.
Tvarohové posypátko
200 g hrudkovitého tvarohu
2 žloutky
sůl
Promíchat, vymodelovat asi 8cm koule a nechat sušit na drátěné podložce v troubě na cca 60 stupňů do zlatova. Pak nastrouhat najemno a lehce dosušit.
Ohodnoťte tento recept: