Ostatkové makové a prázdné koblihy (kroužky)


Ostatkové makové a prázdné koblihy (kroužky)
250 g hladké mouky¨
250 g polohrubé mouky
¼ l vlažného mléka
30 g droždí
50 g cukru
50 g másla
5 žloutků
2- 4 lžíce rumu
sůlNa smažení:
Olej, sádlo, přepuštěné máslo a mrkev kvůli připalování.
Přísady necháme ohřát (nejlépe připravit večer ven z lednice). Mouku prosejeme a do důlku dáme trochu mléka, droždí, sůl. Mezi tím vyšleháme cukr, máslo a žloutky do pěny. Vše smícháme, podle potřeby přidáme mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme přikryté kynout. Na pomoučněném vále tvoříme bochánky, které vytvaruje do koleček, plníme makovou nádivkou nebo meruňkovým džemem, případně necháme bez náplně a tvoříme kroužky či šišky.
Naplněné a uzavřené koblihy necháme ještě nakynou na pomoučněné utěrce a poté smažíme po obou stranách. Usmažené pocukrujeme. Neplněné kroužky se podávaly s hrachovou polévkou.
Ohodnoťte tento recept: