Vázané koláčky


500 g mouky (400 g polohrubé, 100 g hladké)
125 g másla
25 g rostlinného tuku
125 g pískového cukru
3 žloutky
125 ml mléka
kostka droždí (40 g)
1 vanilkový cukr
strouhaná kůra z půlky citronu
špetka soli
125 ml smetany
Pracujeme s ingrediencemi pokojové teploty. Do utřené pěny z tuku, cukru a žloutků přidáme mouku, sůl a mléko, smetanu a nakonec vzejitý kvásek z droždí, lžíce cukru a lžíce mléka. Zaděláme těsto tak, aby se nelepilo na vařečku. Potom necháme těsto nakynout. Vždy část těsta rozválíme a rozkrájíme na čtverce asi 6×6 cm. Vytvarujeme rohy do válečků. Na střed položíme náplň a koláče svážeme podle videa z pořadu. Hotové koláčky potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Tvarohová náplň
500 g měkkého tvarohu
2 vanilkové cukry
140 g cukru
3 žloutky
Tvaroh smícháme s cukrem a žloutkem.
Maková náplň
150 g mletého máku
100 g cukru
asi 200 ml mléka
rum
Mák s cukrem krátce svaříme v mléku v hustou kaši, ochutíme rumem.
Další náplně
Jablečná povidla
Švestková povidla (rozředěná trochou rumu)
Ohodnoťte tento recept: