Těsto na 4 frgály

500 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
40 g droždí
300 ml mléka
2 žloutky
špetka soli
100 ml oleje
100 g másla
1 lžíce sádla

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí. Zalijeme malým množstvím ohřátého mléka a necháme vzejít kvásek. Mezitím dáme do jiné misky hladkou mouku, žloutky, sůl, zbytek cukru, všechen tuk (olej, sádlo i máslo o pokojové teplotě) a zbytek ohřátého mléka. Vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.

Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 gramech a položíme je na kruhový pečicí papír o průměru 32 cm, nebo na vymaštěný plech. Bochánky rozválíme válečkem na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Hrušková náplň

900 g sušených hrušek
500 g moučkového cukru
50 g vanilkového cukru
1 dl rumu
30 g badyánu

Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady, dobře promícháme. Pro náplň použijeme sušené hrušky, nikoli čerstvé (kvůli příliš vysokému množství vody v čerstvém ovoci).

Tvarohová náplň

1 kg tvarohu
4 žloutky
240 g moučkového cukru
140 g vanilkového cukru
50 g vanilkového pudinku
150 g rozinek
1 dl rumu
kůra z 1 citronu
sníh ze 4 bílků (na ředění)

Všechny suroviny dáme do misky a dobře je promícháme. Na ředění použijeme sníh z bílků.

Povidlová náplň

1 400 g povidel
1 dl rumu
200 g vanilkového cukru
špetka badyánu
250 g perníku

Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme perník na zahuštění.

Maková náplň

250 ml mléka
180 g cukru krupice
600 g mletého máku
80 g másla
100 g mouky
80 g povidel
40 g skořice
50 g vanilkového cukru
1 dl rumu

Mléko dáme svařit s krupicovým cukrem. Když se směs vaří, přidáme mletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím připravíme z másla a trošky mouky jíšku. Po vychladnutí směsi do ní přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

K dokončení

1 vejce na potření
drobenka (1 díl másla, 2 díly hrubé mouky, 2 díly cukru krupice)
100 ml mléka na potření
150 g másla
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu

Na každý koláč s 240 gramy těsta přidáme 400 gramů náplně. Stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu necháme asi centimetrový okraj těsta, který potíráme připraveným rozšlehaným vejcem. Koláč posypeme drobenkou. Takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě při cca 200 °C, až budou okraje těsta pečené dozlatova.

Po upečení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr rozehřejeme máslo, po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum a touto směsí hojně pokapeme povrch frgálu.

Ohodnoťte tento recept: 

199 hlasů

Další recepty Celý díl