Chléb


Rozkvas
1 polévková lžíce kvasu
100 g žitné chlebové mouky
200 g vody
Jednu polévkovou lžíci kvasu smícháme s žitnou chlebovou moukou a vodou. Jednoduše zamícháme a necháme kvasit cca 12 hodin při teplotě 18 až 20 °C.
Z tohoto rozkvasu si dáme kousek stranou na příště.
Těsto na chléb
350 g pšeničné chlebové mouky
2 zarovnané čajové lžičky soli (cca 4 gramy)
2 špetky kmínu
100 ml vody
olej
Rozkvas smícháme s pšeničnou chlebovou moukou, solí, kmínem a cca 80 až 100 ml vody, podle hustoty rozkvasu. Hněteme rukama cca 20 až 25 minut. V robotu na nízké otáčky 2 minuty a poté na vysoké 3 minuty. Tak, aby se udělalo hladké, vláčné, mírně lepivé těsto. Těsto necháme půl hodiny odpočinout a pak ho jemně namočenýma rukama v oleji přeložíme a dáme do vymazané formy, nebo moukou vysypané ošatky.
V ošatce necháme těsto 2,5 až 3,5 hodiny kynout (kvasit) a troubu si rozpálíme cca na 250 °C. V případě ošatky vyklopíme těsto na plech, v případě formy necháme ve formě. Na začátku pečení můžeme troubu zapařit půl hrnkem horké vody, který položíme na spodek trouby, na starý plech. Poté pečeme 10 až 15 minut na 220 °C, do mírného zhnědnutí, následně 45 minut na 180 °C.
Po vytažení musí být chléb pevný a na poklep dutý. Při chladnutí postupně změkne.
Ohodnoťte tento recept: