Moučníky a cukroví

Chodské koláče

cca 10 koláčů

Těsto

500 g mléka
70 g droždí
1 kg polohrubé mouky (výběrové)
250 g másla a trocha sádla (rozpuštěného)
250 g cukru
7 žloutků
10 g soli
muškátový oříšek
1 vanilkový cukr
kůra z 1 citronu
3 lžíce rumu
1 vejce na potření

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbývající ingredience a poté vypracujeme pomocí vařechy hladké a nelepivé těsto. To necháme přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.

Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru kruhu o průměru 30 cm, jehož okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Tvarohová náplň

2 kg tvarohu v kostce
6 vajec
640 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
smetana

Ingredience promícháme a podle potřeby přilíváme smetanu, aby konzistence byla tak akorát. Ani hustá ani řídká.

Maková náplň

180 g máku
1 sáček kakaového pudinku
80 g moučkového cukru

Do máku přidáme kakaový pudink a cukr – vše zalijeme vařenou vodou, tak, aby byl mák zakrytý, a poté ještě chvilku povaříme.

Povidlová náplň

1 kg povidel
cukr
rum

Do povidel podle chuti můžeme zapracovat cukr a rum.

K dokončení

rozinky v rumu
krájené mandle
rum
smetana
moučkový cukr
vanilkový cukr

Náplně (mák a povidla) vložíme do zdobících sáčků. Na tvarohovou náplň použijeme lžíci a pěkně ji rozetřeme po celém koláči. Těsto zdobíme náplněmi ornamentálně (merhujeme). Volná místa dozdobíme rozinkami a krájenými mandlemi. Rozinky přijdou na světlou náplň, mandle na tmavou.

Koláč necháme chvilku vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut.

Ještě horký koláč pokapeme rumem a smetanou. Nakonec jej posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Ohodnoťte tento recept: 

102 hlasů

Další recepty Celý díl