Milotické koláče


Těsto na koláče
1 kostka droždí
120 g cukru krupice
150 až 200 ml mléka (podle savosti mouky)
3 žloutky
špetka soli
150 g másla
300 g hladké mouky (typ 00)
200 g polohrubé mouky (výběrové)
2 až 3 lžíce oleje
Všechny ingredience si vyndáme předem, aby byly pokojové teploty.
Rozděláme si kvásek. Kostku droždí rozetřeme v misce se lžící cukru. Zalijeme 1 dcl mléka a než kvásek vzejde, ušleháme si tři žloutky se zbytkem cukru a špetkou soli do pěny. Rozpustíme si máslo, a jakmile kvásek vzejde, začneme přidávat mouku a zbylé mléko. Poté přidáme žloutky, které jsme rozšlehali s cukrem, a nakonec rozpuštěné máslo. Vymícháme hladké těsto, které se nelepí na mísu. Nakonec můžeme podle potřeby přidat olej. Necháme kynout minimálně hodinu, tak, aby těsto zdvojnásobilo objem. Mezitím si uděláme nádivku a posypku.
Tvarohová nádivka
0,5 kila plnotučného poloměkkého tvarohu (kostka)
2 žloutky
250 g cukru
hrst rozinek
1 vanilkový cukr
kůra z půlky citronu
vanilkový pudink (na zahuštění)
Do tvarohu přidáme žloutky, cukr, rozinky, vanilkový cukr a citronovou kůru. Promícháme stěrkou. Kdyby byla směs příliš tekutá, můžeme přisypat trošku vanilkového pudinku.
Posypka
150 g másla
100 g moučkového cukru
150 g polohrubé mouky
Máslo pokojové teploty smícháme s cukrem a moukou tak, aby vznikla hmota, která drží při sobě, když uděláme špetku.
K dokončení
olej
povidla na dochucení
Na vál nalijeme lžíci oleje a rozetřeme. Ne mouku! Z těsta, které máme v míse, vykrajujeme malou lžičkou bochánky, dáváme je na vál a maličko je roztahujeme. Lžičkou klademe na bochánky tvarohovou náplň a balíme je. Spoj pokládáme dospod, tvaroh nesmí koukat ven. Kuličky zdobíme špičkou z posypky (vytvoříme zmáčknutím mezi tři prsty), kterou na ně jemně tlačíme. Podle chuti můžeme potírat povidly a pak teprve dávat špičky.
Pečeme dorůžova 15 až 20 minut na 180 °C.
Ohodnoťte tento recept: