Mětýnky


500 g hladké mouky
500 g polohrubé mouky
1 lžička soli
2 žloutky
1 celé vejce
120 g cukru
120 g tuku (půl másla, půl sádla)
necelý půl litr mléka
40 g kvasnic
1 rozšlehané vejce na pomazání
Vejce ušleháme s cukrem a přidáme mouku se solí k okraji zadělávací mísy. Do utvořeného důlku v mouce přidáme rozpuštěné máslo se sádlem a kvásek. Zaděláváme tak dlouho, až se těsto přestane lepit na zadělávací mísu. Necháme kynout v lednici nejméně šest hodin.
Těsto vyválíme a pro každou mětýnku z něj vyřízneme dvě placky: spodní a vrchní. Na jednu placku dáme tvaroh a přikryjeme ji druhou plackou. Dále z těsta vytvarujeme ozdoby a rozmístíme je na mětýnky.
Utvořené tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme na 180 °C asi 20 minut.
Ohodnoťte tento recept: